Zápisník Davida Vagadaye: Svět podle Sobotky a Bruselu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Premiér Sobotka se v rozhovoru pochlubil tím, že hospodářská politika vlády pomáhá stabilizovat veřejné finance. Zřejmě zapomněl na to, že problémy ve zdravotnictví jeho kabinet „vyřešil“ tím, že zrušil poplatky a místo nich zatížil rozpočet. A notoricky schodkovému důchodovému účtu „pomohl“ zrušením druhého pilíře bez náhrady.

Plus vláda prosadila třeba možnost navyšování penzí nad zákonné minimum, což včera plně využila a penzistům v tomto předvolebním čase přidala tři stovky. Tomu se říká stabilizace veřejných financí podle not ČSSD.

Křiví evropské dotace volný trh? Odpověď nabízí příklad z jednoho koutu Šumavy. Poblíž Volar stojí pár kilometrů od sebe dva penziony. V obou případech jde o zdařile opravené staré objekty s pěknými pokoji lákajícími k návštěvě. Jenže pokoje v prvním penzionu jsou přece jen o něco lépe vybavené než v tom druhém. Také dětské hřiště má ten první perfektní, na rozdíl od druhého penzionu. A hlavně penzion s lepšími pokoji a hřištěm má hezký krytý bazén, což ten druhý nemá.

Proč je jeden podnik lepší než druhý? Roli hrají dotace. První penzion s pokoji o něco lepšími, perfektním hřištěm a vnitřním bazénem získal peníze z Bruselu, zatímco majitelé druhého penzionu se bez nich museli obejít. Přitom penziony jsou přímými konkurenty, neboť ubytovacích kapacit je v oblasti pomálu. Tímto způsobem funguje trh podle představ Bruselu.