Příští rok bude schodek 60 miliard. Analytici: Deficit nemá opodstatnění

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Vláda podle očekávání schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun a posílá ho do Poslanecké sněmovny. Plán počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce a růstem důchodů v průměru o 308 korun. Penze tak poskočí nejvíce za posledních šest let.

Platy učitelů už od letošního září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu stoupnou mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře a také asi 22 tisícům vojáků. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od opatření slibuje nárůst uchazečů o práci ve státní službě.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se rovněž dohodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSDD), že jeho rezort dostane příští rok navíc 100 milionů na dobrovolné hasiče, 120 milionů na investice a 200 milionů na energetické úpravy budov v projektu zelená úsporám. Chovanec původně žádal 1,1 miliardy.

Ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL) se na posledních chvíli podařilo získat 100 milionů pro „živé umění“, tedy například pro divadla a orchestry.

Opoziční TOP 09 navrhne poslancům, aby rozpočet vrátili vládě k přepracování. Šéf strany Miroslav Kalousek řekl, že vláda za čtyři roky zvýšila výdaje státu o 132 miliard a přitom neinvestuje a peníze tudíž projídá.

„Zásluhou podnikatelů, živnostníků a jejich zaměstnanců se české ekonomice daří a výběr daní roste. Vláda by měla přestat plýtvat těmito penězi a využít je k tomu, aby se v České republice žilo ještě lépe,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Dodal, že koalice by měla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a investovat do vzdělání či dopravní infrastruktury.

Podle Fialova stranického kolegy Jana Skopečka zavádí Sobotkův kabinet nový ekonomický systém – agrosocialismus. „Ten se vyznačuje tím, že stát bobtná, setrvale rostou jeho výdaje směřující nikoliv do investic, ale do sociálního systému nebo na dotace vybraným velkým korporacím. Na živnostníkyx je naopak uvalována nepřiměřená administrativa v kombinaci se šmírováním formou EET,“ uvedl Skopeček.

Podobný názor mají i analytici. Schodek 60 miliard korun v návrhu státního rozpočtu na příští rok nemá podle nic za současné ekonomické situace opodstatnění. „Navrhovaný schodek je čistě výsledkem zohlednění politického cyklu, tedy snahy politiků navyšovat výdaje ve volebním roce. Bohužel, z podstatné části jde o provozní výdaje, na platy státních zaměstnanců a podobně, nikoli o výdaje investiční,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.