Zápisník Dušana Kütnera: Mléko zdarma. Ha ha

Andrej Babiš (ANO) se v případě volebního úspěchu v parlamentních volbách 2017 bude muset vzdát Agrofertu i Mafry. Chce to zákon o střetu zájmu, který zřejmě projde Sněmovnou.

Andrej Babiš (ANO) se v případě volebního úspěchu v parlamentních volbách 2017 bude muset vzdát Agrofertu i Mafry. Chce to zákon o střetu zájmu, který zřejmě projde Sněmovnou. Zdroj: ČTK

Děti budou dostávat neochucené mléko a mléčné výrobky ve školách zdarma. Tedy zdarma… Českou pokladnu to bude stát dalších až 670 milionů korun, tedy čtrnáctinásobek oproti letošnímu školnímu roku. S dosavadní podporou to bude téměř miliarda. Doufejme jen, že se rodičovstvo dozví, která hodná firma všechno to mléko dodá, zda Olma či Hlinsko z impéria Agrofert ministra Andreje Babiše, nebo někdo jiný. Aha, on už přece Agrofert nevlastní… takže by to bylo v pořádku. 

Tvůrci biografického dramatu Masaryk, které o víkendu získalo rekordních dvanáct Českých lvů, se ohradili, že by získali ceny nefér způsobem, či dokonce podvodem. Film se totiž v posledních dnech ocitl pod palbou kritiky i ze stran samotných členů filmové akademie, protože jde do široké distribuce až nyní ve čtvrtek. Neměl prý být proto vůbec nominován. Akademie, která kupodivu film ocenila, proto najednou zvažuje, že změní pravidla. Datum širší distribuce do kin bylo přitom logické – stane se tak den před výročím tragického úmrtí Jana Masaryka 10. března 1948. Měnit pravidla kvůli jednomu filmu? Zbytečné, takových už moc nebude. 

Ale nejvtipnější jsou některé reakce akademiků typu „vždyť jsem ten film neviděl“, ačkoliv podle distributora jim přístup zajistili. Zásadní otázka tedy zní – proč tam jsou? Navrhuji zrušit výsledky finále mistrovství světa v kopané, protože jsem byl línej a finále neviděl.