Zápisník Jana Stuchlíka: Počítač rasista

Kartáček na zuby vám musí stačit. Tak zjevně vypadá budoucnost cestování letadlem. Nejdřív aerolinky donutily pasažéry brát si kufry na palubu. Teď zjišťují, že se do přihrádek nad hlavou nevejdou. Ryanair proto hodlá jeden kufr na palubě zpoplatnit. Následovat budou určitě další. Tak už aby se naplnily sny řady vizionářů, že si jednou všechno zadarmo vytiskneme na 3D tiskárně. Do letadla neponeseme nic. Co budeme potřebovat, to si vytiskneme na místě v příletové hale. Ovšem do té doby budeme platit, platit, platit

Evropa by mohla mít svůj uhlíkový rozpočet. Pro jeho vznik hlasovala většina europoslanců. Rozpočet by měl ukázat, kolik skleníkového plynu může Evropa vypustit do roku 2050, aby po tomto datu byla emisně neutrální. Bude docela oříšek vymyslet, co do něj počítat. Třeba každoroční dovoz 380 milionů tun CO2, které vznikly při výrobě dováženého zboží z Číny? Nejde o drobné, je to jedenáct procent CO2, které EU ze svého území do ovzduší vypustí.

Umělá inteligence zase tak chytrá není. V USA počítačové algoritmy už dlouho napovídají soudcům, jestli recidivistu poslat znovu do vězení. Nový výzkum ukázal, že počítače se pletou v úsudku stejně často jako lidé. Dokonce stejně jako lidé trpí rasovými předsudky, když častěji posílají za mříže černochy. Asi chyba v matrixu.