Zápisník Jany Havligerové: Chybička se vloudí

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera Zdroj: Michael Tomeš, E15

Nový předseda horní komory parlamentu Jaroslav Kubera nestihl hlasovat o zmírnění zákazu kouření v hospodách. Kiks vášnivého kuřáka oznámil na svém twitterovém účtu předseda senátního výboru pro záležitosti EU lidovec Václav Hampl. Podle něj se to stalo proto, že Kubera zrovna kouřil na senátním nádvoří.

Kubera kontroval tím, že vůbec nikde nekouřil, nýbrž připravoval organizační výbor pro plénum, které se bude zabývat platy. „On prostě nezvládl tu porážku,“ řekl o lidoveckém kolegovi. Jak známo, při volbě předsedy Senátu byli oba pánové soupeři, Kubera získal skoro dvakrát víc hlasů než Hampl. To nám ten nový Senát pěkně začíná.

Spuštěné sirény měly v Česku podle sdělení premiéra připomenout oběti první světové války. Nepřipomněly. Hasiče o to nikdo z úřadu vlády nepožádal, konstatovala mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Dá se to pochopit. Babišův kabinet má už delší dobu docela jiné starosti.

Piráti, urputní bojovníci proti kumulaci funkcí, složili pražskou vládu. Nový radní Petr Hlubuček (STAN/Spojené síly) je rovněž starostou Lysolají. Hana Třeštíková (Praha sobě), nová radní pro kulturu, je také místostarostkou městské části Praha 7. A Jan Čižinský (Praha sobě), pražský zastupitel, starosta Prahy 7 a poslanec za KDU-ČSL... Není nad zásady.