Zápisník Jany Havligerové: Máme zpravodajce?

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman krátce před začátkem páteční podvečerní schůzky aliančních lídrů s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem na summitu NATO ve Walesu neopomněl zopakovat svou mantru: Praha bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny. Nezůstala bez povšimnutí. Švédský ministr zahraničních věcí Carl Bildt si z postoje české hlavy státu začal utahovat hned poté, a rovnou před novináři.

„Nevím, jestli existuje česká zpravodajská služba, máte ji? Mohl by se zeptat jich,“ řekl na Zemanovu adresu. Tedy jisté je, že ano, zpravodajskou službu máme. Méně jasné už je, jaké zprávy dodává, a ještě jiná káva je, co je schopen z dodaných informací vyvodit prezident. Ale to se cizincům dost špatně vysvětluje.

Politické strany spustily předvolební kampaň, a Českem hned zmítají vášně. V Brně vyvolal bouři billboard primátora Romana Onderky (ČSSD), na kterém se nechal zvěčnit se skupinkou, ve které je také členka městské policie. Je to tak nekorektní, volají politici a odborníci na reklamu.

Schytali to i mladí sociální demokraté ze Zlína. Za to, že k volbám lákali grafikou, na níž je zobrazený ženský klín cudně zakrytý rukou. Doprovodný text zní: „Pro spoustu z nás to bude poprvé. Nestyďte se nám dát šanci… Volte ČSSD!“ Zdeněk Škromach označil počin mladých demokratů za tak pitomý, že by snad mohl zaujmout, jiným zasloužilým straníkům vadilo, že zvolené heslo není v souladu s tím, které doporučila centrála. Mladí straníci podlehli a grafiku stáhli. Onderka billboard nechává. Škoda, inkriminovaná grafika, to bylo jiné pokoukání než pohled na brněnského primátora.