Zápisník Jany Havligerové: Referenda netáhnou

referendum

referendum

V téměř desítce obcí se spolu s evropskými volbami konala referenda také o místních věcech. Třeba obyvatelé Hrobčic na Teplicku měli rozhodnout, zda obec koupí areál bývalého uprchlického tábora, v jihočeských Vodňanech o stavbě dřevozpracujícího závodu, ve Velké Bystřici na Olomoucku o nové třídě v mateřské škole, v Šebetově na Blanensku o výstavbě recyklačního střediska a ve Velenově o stavbě rozhledny.

Pražané ze sedmé městské části zase mohli hlasovat o hazardu a ve Velké Chuchli o budoucnosti železničního přejezdu. Výsledek: většina referend bude neplatná, protože je voliči ignorovali. Nemohl by to někdo šetrně sdělit Tomio Okamurovi?

Hitem evropských voleb, tedy českého plebiscitu, se docela jistě stane hlasování partnerky vicepremiéra, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Jeho drahá polovička nejprve vhodila do urny lístek bez úředně předepsané obálky. A poté, co ji volební komise povolila reparát, zase Moniku Babišovou doprovodil za plentu její muž.

Čtvero nohou vykukujících zpod paravánu samozřejmě zaznamenaly televizní kamery. Není pochyb, čelný pár porušil zákon, a to nejspíš dvakrát. Pokud příslušná volební komise zahrne hlas Babišové do konečného součtu, možná půjde těžko dohledat. A důvod pro soudní napadení regulérnosti voleb je na světě. To by v tom byl čert, aby ho někdo nevyužil.

Návštěvu prezidenta Miloše Zemana ocenili Moldavané darem boxu se sbírkou 500 nejlepších vín. Má to ale háček. Box je uložen v obřím vinném sklepě – a tam i zůstane. Nevadí, hlava státu každopádně ví, kde je země zaslíbená. Má se kam vracet.