Zápisník Jaroslava Bukovského: Pokrokem přímo vzad

Index Nikkei výrazně vzrostl.

Index Nikkei výrazně vzrostl. Zdroj: profimedia

Skútr ČZ 501 přezdívaný „prase“
2
Fotogalerie

Japonská burza zkraje týdne dosáhla svých úrovní z roku 1991. To, co by prakticky všude jinde na světě znamenalo totální krach a zmar, je v zemi vycházejícího slunce velkým krokem vpřed. Tamní trh totiž jenom letos podražil o více než polovinu.

Zatímco krátkodobí tradeři jásají, starší generace zůstává obezřetná. Přece jenom ti, kdož zainvestovali v obdobné euforii před třemi dekádami, jsou teprve nyní zpátky na svém, tedy na nulovém výnosu. Wall Street je pro srovnání desetkrát dražší. Poučily se děti od rodičů?

Domácí Čezeta sázející na elektrickou verzi legendárního skútru přezdívaného „prase“, který ovšem cílová skupina firmy nemůže znát, ukázala investorům odvrácenou stranu v dobrých dobách populárního crowdfundingu. Drobáci bez bázně a hany nalili touto formou do Čezety dvacet milionů korun a získali tak třetinu firmy.

Majetek Čezety, která na sebe nyní po jediné loni prodané motorce podala insolvenční návrh, je pouhých pět milionů korun. Příště snad raději jen to děkovné tričko než podíl ve firmě.