Zápisník Lukáše Vojáčka: Odliv mozků

Alexandr Lukašenko chce zabránit šíření koronaviru a také odlivu talentovaných lidí z Běloruska tím, že uzavře státní hranice. Má k tomu dojít buď 20., nebo 21. prosince. Tamní opozice mluví o spuštění nové „železné opony“.

Alexandr Lukašenko chce zabránit šíření koronaviru a také odlivu talentovaných lidí z Běloruska tím, že uzavře státní hranice. Má k tomu dojít buď 20., nebo 21. prosince. Tamní opozice mluví o spuštění nové „železné opony“. Zdroj: Reuters

Středeční jednání britského premiéra Borise Johnsona s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou k uzavření brexitové dohody nevedlo.
2
Fotogalerie

Bělorusko čelí odlivu mozků. Jeho sousedé od Ukrajiny až po pobaltské republiky se snaží nalákat mladé talenty a úspěšné firmy, aby přesídlily. Slibují jim rychlé vyřízení formalit i daňové úlevy.

Prezident Lukašenko je ale muž činu a rozhodl se problém vyřešit uzavřením hranic ještě před Vánocemi. Prý se tak zároveň zamezí šíření koronaviru. Ještě před několika měsíci ale tvrdil, že na COVID-19 nikdo nezemře.

Kvalitní mozky jistě budou v Bělorusku zapotřebí. Částečné uzavření hranic možná čeká i Británii. Když se s EU rozejde bez dohody, může být Britům od 1. ledna znemožněno cestovat do kontinentální Evropy.

Na základě protipandemických opatření mohou z neunijních států, kde je vysoké riziko nákazy, vstupovat na unijní teritorium pouze ti, kteří k tomu mají závažný důvod. Doufejme, že odliv mozkových buněk nepostihl také britské a unijní vyjednávače v Bruselu.