Zápisník Marka Schwarzmanna: Erdoganova berlička

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: čtk/AP

Turecký paša Erdogan má štěstí, že se za jeho humny – v Sýrii, bojuje. Může tak odvést pozornost od ekonomických problémů jím spravované země. Ve stupňujícím se napětí a blížícím se rusko-syrském útoku na provincii Idlib tak očekávám velkou tureckou angažovanost. Ostatně to potvrzuje i fakt, že na turecko-syrské hranice dorazilo již několik konvojů s těžkou vojenskou technikou s vlajkou půlměsíce.

Kromě vojenského honění Erdoganova ega je však nutné připustit, že o těch 2,5 milionu lidí, které by podle OSN mohly blížící se boje o Idlib vyhnat z domovů, je nutné se nějak postarat. I proto Turecko nedávno rozšířilo uprchlický tábor Atima. A je to právě Turecko, jež se v uprchlické krizi stará o enormní množství lidí – až 3,5 milionu. Co by se s nimi stalo, pokud by – jak předvídají někteří analytici – šlo turecké hospodářství opravdu ke dnu, je těžké spekulovat.

Zato všeználci na českých facebookových skupinách to jistě vědět budou. A dost dalších lidí jim uvěří. Možná pak časem budou smazáni či zablokováni, to už ale bude pozdě. Proč by jim také nevěřili: bude to v souladu s trendem, podle kterého je v Česku už zvykem tolerovat lháře, křivit fakta a zastírat pravdu. Vždyť s tím již slaví úspěch i řada politických figur nejvyššího řádu, namátkou Chovanec, Babiš, Okamura. Tuhle vypečenou trojku ale Facebook nesmaže. Bohužel. To mohou učinit jen další volby.