Zápisník Marka Schwarzmanna: Letní omyly

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: profimedia.cz

Že prý v létě nastává okurková sezona. Díky diplomkovým švindlíkům to zatím neplatí. Krom otázek, jak moc velké experty nám náš makající trestně stíhaný premiér servíruje, to ale také poněkolikáté otevírá diskuzi nad českým školstvím, a hlavně mylnou představou, že vysokoškolské vzdělání nebo alespoň maturitu by měl mít každý. Nemusí, obzvláště pak v okamžiku, kdy po bakalářské práci o králičích bobcích jdete dělat právničinu, půjčovat lidem peníze a pak do politiky.

Premiéra Babiše pozval do Říma jeho italský protějšek Conte. Prý aby si promluvili o uprchlících a o tom, proč se Česko na italskou žádost o pomoc s přijetím některých ze 450 nešťastníků vylovených z moře vykašlalo. Z logiky věci je tvrzení, že si každý může svobodně vybrat, komu (ne)pomůže, správné. Potíž je v tom, že jsme se nevykašlali na „ty zlé migranty“, ale na evropské sousedy, kteří se, klidně za pár dekád, mohou vykašlat na nás. Co víc Babiš Contemu, krom omluvy řekne, bude už jen výmluva. Debata kolem systému, zda a jak takové jedince začleňovat nebo je obratem vyhošťovat, je ale stejně důležitější.

Technofilní weby obletěla zpráva, že šéf mobilní divize Samsungu omylem provařil nový model Note 9 ještě před jeho oficiálním představením, když na něm v průběhu jakési jiné prezentace pracoval. Co když to ale byla kampaň? Co víc si může firma přát, než aby její zaměstnanci používali její výrobky a ještě je takto zpropagovali?