Zápisník Marka Schwarzmanna: Vaření s dědou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Víte, jaká je nejstarší zkamenělina prokazující existenci života na Zemi? Geologové v roce 2016 tvrdili, že je to nález stromatolitů v Grónsku starý 3,7 miliardy let. Nedávná studie jiného týmu však tato zjištění boří s tím, že nejde o zkamenělinu, ale jen o hodně staré kameny. Není prostě šutr jako šutr. A tak se stáří nejstarší zkameněliny světa vrací na zářez hlásající 3,48 miliardy let.

Včerejší zpravodajství se neslo ve znamení perníku. Třeba perníková chaloupka slavila 95 let. Teda pardon, pardubické krematorium slavilo 95 let. Potěšila také informace, že Češi jsou v něčem stále první. Tipujete správně, je to ve výrobě perníku. Ovšem ne toho, na který máte doma tajný recept od milované babičky, ale toho, na který mají recept jen ty chytřejší fetky, sjetiny a smažky.

Když už jsme u toho vaření, slyšeli jste o té speciální várce koláčků, které na jisté střední škole v kalifornském Davisu upekla jedna ze studentek? Nebyla speciální v tom obvyklém provedení à la narozeninové hulikoláčky, ale díky jiné, dosti netradiční přísadě: dědečkově popelu. Nezletilá kuchařka si svým pekařským novátorstvím vysloužila policejní vyšetřování a disciplinární řízení. Zda se jen blbě chvástala nebo opravdu doslova pekla s dědou, ale zatím není známo. Už jen proto, že se inkriminovaného moučníku se špetkou geronta nedochoval ani jeden kus. Děda měl asi holt říz.