Zápisník Nguyen Thuong Ly: Chlubit se cizím peřím

Ministryně financí Alena Schillerová na tiskovce ANO (21.4.2020)

Ministryně financí Alena Schillerová na tiskovce ANO (21.4.2020) Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Vláda podpoří české firmy a podnikatele omračující částkou 1,2 bilionu korun, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Vládní podporou přitom míní úplně všechno od úvěrů či přímých kompenzací přes kurzarbeit a ošetřovné až po odklad záloh na pojistném a EET. Do seznamu dokonce zařadila i záruční program COVID Praha. Ten přitom financuje z vlastních peněz samotné hlavní město, protože jeho podnikatelé stále marně čekají na pomoc od státu. Tomu se říká chlubit se cizím peřím.

Státní podpora drhne, opatření se uvolňují pomalu, a tak nezbývá než opět zapojit lidovou tvořivost. Kadeřnice by mohly například postavit židle ven před salon a stříhat čím dál zarostlejší Čechy přímo na ulici. Na parkovištích hobbymarketů by mohli osobní trenéři pomoci lidem nabrat kondici, protože cesta od lednice ke gauči – byť opakovaná – už přestává stačit. Musíme si pomáhat.

Chytrá karanténa zatím nefunguje úplně naplno a testování není zcela přesné, ukazuje se v posledních dnech. Pomoc nabídli čeští kynologové, kteří se snaží vycvičit psy na odhalování lidí s COVID-19. Jsme opravdu národ pejskařů.