Zápisník Štěpána Brunera: Extra normální stav

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: profimedia.cz

Předseda Evropské rady Donald Tusk a ukrajinský prezident Petro Porošenko.
Petro Porošenko
3
Fotogalerie

Poté co Rusko zajalo tři ukrajinské lodě při pokusu proplout Kerčským průlivem, požádala Ukrajina o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Té Rady bezpečnosti, jejímž stálým členem s právem veta je Rusko porušující blokádou průlivu podle renomovaných analýz hned několik mezinárodních smluv a právních ustanovení. Takže pokud jste zasedání včera večer nesledovali, o hodně jste přišli.

Mimochodem most přes Kerčskou úžinu, který stavějí Rusové, je docela slušnou blokádou sám o sobě. Stavba má totiž po celé své délce pilíře tak blízko u sebe a je tak nízká, že do ukrajinských přístavů v Azovském moři se už nejspíš nikdy nepodívá žádná větší obchodní loď. Takové tam pravidelně zajížděly třeba kvůli hutnímu průmyslu v Mariupolu. Jiný most v průlivu ale zcela jistě postavit nešlo kvůli nestabilnímu podloží nebo tak nějak.

Ukrajina v reakci na incident v Kerčském průlivu vyhlašuje výjimečný stav. To by byla celkem adekvátní reakce na střetnutí válečných plavidel se silami nepřátelské mocnosti, kdyby Ukrajina s touto mocností už více než čtyři roky de facto neválčila. Idealista by mohl oprávněně očekávat, že výjimečný stav nebude třeba vyhlašovat, protože stále platí. Jenže na Ukrajině se zřejmě už dávno používají jiná měřítka pro to, co je normální a co výjimečné.