Zápisník Terezy Zavadilové: Velcí, větší, největší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Google
3
Fotogalerie

Evropa se možná brzy dočká dlouho neviděného bankovního megadealu: Deutsche Bank jedná o fúzi s Commerzbank. Vznikl by finanční ústav se zhruba 1,9 bilionu eur pod správou, což je asi 33 českých ročních státních rozpočtů.

Zamíchalo by to pořadím největších evropských bank. Prvenství by zůstalo britské HSBC, německý gigant by ale vtrhl mezi francouzské duo BNP Paribas a Crédit Agricole na druhé a třetí příčce. Jestlipak se to bude ve Francii líbit?

Americké antitrustové právo bývá nemilosrdné. Jeho hlídači teď delší dobu spali, ale nože si už brousí na trio Facebook, Google a Amazon. Veřejně o tom hovoří demokratická senátorka Elisabeth Warrenová, která chce kandidovat v příštích prezidentských volbách. Její republikánský rival Ted Cruz souhlasí, že big tech-firmy už mají příliš velkou moc nad ekonomikou i demokracií. Příští prezidentské volby budou o tom, jestli triopol ve své nedotknutelné podobě přežije i nadále. Možná budou muset jít s prosíkem k Donaldu Trumpovi, aby si vypomohli v obchodní válce s Čínou.