Zápisník Tomáše Stingla: Bitcoin pro Venezuelu

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: archiv autora

Novou virtuální měnu spouští i krachující Venezuela. Oznámil to prezident Nicolás Maduro s tím, že se měna bude jmenovat „petro“. To je další kuriózní příspěvek do kryptoměnové horečky a do diskuze, zda nejde jen o jednu obrovskou bublinu. I u venezuelského platidla je otázkou, jakou asi vzbudí důvěru. 

Stojí za ním zdiskreditovaný Madurův režim a reálnou měnu bolívar drtí inflace přes čtyři tisíce procent. To není pro petro lichotivý rodný list. Na rozdíl od virtuálních měn ale tuhle vydá stát a má být kryta reálnou hodnotou: ropou a dalšími surovinami. Nakonec může jít o zajímavý pokus, jak obejít problémy papírové měny. Snad ne o pokus se smutným koncem.

V Česku čím platit zatím rozhodně máme. Mzdy vzrostly ve třetím čtvrtletí nominálně skoro o sedm procent oproti loňskému roku, zatímco inflace je 2,5 procenta.

Spotřebitel tak má víc peněz na předvánoční nákupní smršť. Ta je vždycky výživná, letos se ale už různé akce slily prakticky v jedinou megakampaň. Prodejci za to mohou poděkovat invazi anglosaských zvyků, kterým jsme se kdysi smáli, ale teď nám sklaplo, protože je český zákazník přijal za své. Prodejní mašinerie nachází záminku už skoro v každém týdnu. To máme Halloween, Black Friday, Black Monday, dále Mikuláš, samozřejmě předvánoční akce, povánoční slevy a nakonec novoroční výprodej. Teď zbývá začít kupovat dárky i k lednovým pravoslavným Vánocům.