Zdeněk Pečený: Nic si nedlužíme

eurové bankovky

eurové bankovky Zdroj: ctk/AP

Nastal čas si vzájemně odpustit dluhy a začít s čistým štítem. Je to něco, jako když v závodech formule 1 vyjede na trať safety car a rozdíly mezi jezdci se srovnají.

Cena řeckých dluhopisů splatných v červnu 2017 spadla už na 47 procent nominální hodnoty, zatímco výnos činí 51 procent. Ano, teoreticky se investice do nich vrátí dříve než za rok, ale to je čistá teorie. V praxi nižší cena než roční výnos znamená, že investoři nepočítají, že by dlužník dostál svým závazkům.

Až trojka skončí současné tanečky a Řecku dluhy odpustí, bude na čase to v rámci socialistických evropských pořádků udělat u všech. Nakonec co je to český dluh 43 procent HDP oproti řeckým 180 či francouzským 95 procentům? Drobné, které se ztratí při zaokrouhlování.

Sezona letních dovolených je v plném proudu. Když už si nic nedlužíme, mělo by se to oslavit pořádnou dovolenou. Chorvatsko zná každý, Egypt a Tunisko také – a navíc tam teď nikdo nechce – do Řecka aby jeden zase cestoval s batohem eurobankovek. Oslava žádá něco nového. Všiml jsem si v magazínu jedné aerolinky dvoustránkového inzerátu, který propagoval nigerijský Lagos jako ráj na zemi, srdce západní Afriky, centrum africké hudby a filmu a tak dále.

Realita je jinde. Patrně nejlepším zážitkem takové dovolené by bylo ji přežít. Reklama prostě lže. Skokanem roku mezi turisty se ale stala Severní Korea. Počet návštěvníků do nejizolovanější diktatury světa loni vyletěl na šest tisíc. Prý za tím stojí hlavně fascinace Kim Čong-unem. No zase tolik fanoušků tedy nemá.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: