Směrnice o bezpečnosti sítí je GDPR na steroidech, říká šéf Výboru nezávislého ICT průmyslu

Video placeholde

Jak dosáhnout úsporného státu, po kterém většina z nás volá? Co je překážkou na cestě k větší digitalizaci Česka? Jak nová evropská směrnice NIS2 o bezpečnosti sítí ovlivní směřování trhu? To jsou témata, která v dalším vydání E15 Castu probíral Nikita Poljakov s prezidentem Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakubem Rejzkem.

„Digitalizace neznamená vzít papír, převést ho do digitální podoby a v této podobě si jej pak posílat,“ říká v další epizodě E15 Castu prezident Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakub Rejzek. „Potřebujeme procesy automatizovat a přijmout, že pro velkou část agend státu není vůbec potřeba mít úředníky a že stačí nechat občany digitálně komunikovat. Dobrý příklad je třeba snaha Martina Kupky na ministerstvu dopravy zrušit povinnost mít doklady u sebe a třeba umožnit převod auta přes Portál řidiče. V komparativních státech Evropské unie je tohle už dávno,“ dodává Rejzek.

„Česku k digitalizaci chybí především lidé. Peníze jsou, je i čas, ale potřebujeme lidi, kteří budou nastavovat systémy a budou je chápat a propagovat. A potřebujeme i občany, kteří digitalizaci přijmou jako základní podmínku toho úsporného státu, po kterém většina z nás volá,“ říká Rejzek.

Rejzek v E15 Castu zmiňuje, že je podle něj špatně nastavená celá struktura veřejné správy. „Máte příliš mnoho partnerů,“ vysvětluje. „Když jdete do území, máte příliš mnoho obcí, které mají digitalizovat například stavební řízení. Máte příliš mnoho partnerů, kteří mají nějaký objem autonomie. Máte příliš mnoho lidí, kteří říkají, že plná digitalizace je hostilní vůči lidem, kteří s počítači úplně neumějí,“ říká Rejzek.

V E15 Castu mluví Rejzek i o nové evropské směrnici. „NIS2 je GDPR na steroidech. Každý chápe, proč je důležité chránit osobní údaje. Podobně by ale každý mohl chápat, proč je důležité chránit infrastrukturu, která je pro dobré bytí občanů této země důležitá. ICT systémy máme u vodovodů, ICT systémy máme v elektrifikaci, samozřejmě i v telekomunikaci a dalších službách, které jsou pod stále větším tlakem různých zločinců. Je to realita a tento problém nelze bagatelizovat,“ říká Rejzek. „Takže ano, NIS2 je správně. Přináší nám konkrétní pravidla, která říkají, že se máme v ICT infrastruktuře chovat obezřetněji,“ dodává Rejzek v E15 Castu.

Jak nová evropská legislativa ovlivní malé operátory? Dojde ke zdražení služeb? A co čeká trh v nejbližší době? Poslechněte si celou epizodu E15 Castu i jako audio