Týden v kryptu: Začíná proces se šéfem FTX, Binance má problém s platbami eurem

Týden v kryptu

Týden v kryptu Zdroj: Grafika e15

Dobrý den, vítejte u shrnutí toho nejdůležitějšího, co se ve světě bitcoinu a etheru v posledních sedmi dnech událo.

Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz.

Jako vždy začneme trhy a pohled na ceny krypta v pondělí ráno musel každému udělat pořádnou radost. Ceny mírně šplhaly nahoru celý týden, poměrně razantní skok přišel hlavně z neděle na pondělí.

Hodnota všech kryptoměn vzrostla za poslední týden o 6,4 procenta na 1,125 bilionu dolarů.

Cena jedničky na trhu bitcoinu vzrostla za posledních sedm dní o 7,4 procenta a kryptoměna se opět obchoduje mírně nad 28 tisíci dolary, kdy poslední tisícovku bitcoin přidal od nedělního večera.

Dvojka ether i díky novým zprávám o plánovaných ETF fondech vyskočila dokonce o 9,5 procenta na 1730 dolarů.

Z TOP 100 tokenů je jasným vítězem s růstem o 30 procent THORChain, decentralizovaná burza s deriváty GMX vzrostla o 27 procent a blockchain Solana stoupl o necelých 24 procent. 

Loserem týdne je s propadem o 7,8 procenta projekt Radix, 3,8 procenta odepsal Toncoin a o tři procenta klesl i token Curve.

Zatýkání, soudy a podvody

Abychom nadšení z růstu cen trošku zchladili, hned několik z největších kauz loňského roku se výrazně posunulo.

Do finále spějí události kolem krachu velké americké burzy FTX. Už toto úterý by mělo začít dlouho očekávané soudní řízení s jejím zakladatelem Samem Bankmanem-Friedem (SBF). Tomu minulý týden předcházelo opět několik pokusů Bankmana-Frieda dostat se aspoň na pár dnů z newyorského vězení, prý aby se mohl na proces pořádně připravit. Neúspěšně.

Koho zajímá, kdo všechno bude v očekávaném procesu vystupovat a kdo hraje jakou roli, dobrý souhrn připravil DeCrypt.

Zakladatel 3AC za mřížemi

Lepší zprávy přišly ze Singapuru. Tamní úřady zadržely na letišti při pokusu opustit zemi Su Zhua, jednoho ze dvou zakladatelů zkrachovalého fondu Three Arrows Capital. Su si nyní posedí minimálně čtyři měsíce za to, že se vyhýbal úřadům, které se pokoušely vyšetřit jeho působení ve fondu.

Stejný trest čeká i druhého z dua zakladatelů Kyla Daviese. Ten se jak domácím americkým, tak zahraničním úřadům stále skrývá, pravděpodobně v Dubaji, která hledané lidi většinou nevydává. 

Když už se bavíme o 3AC a SBF, nesmíme zapomenout ani na zakladatele zkrachovalého megaprůšvihu Terra Luna Do Kwona. Ten je ve vězení od jara letošního roku v Černé Hoře, kterou se pokoušel opustit s pomocí falešných dokumentů. Minulý týden na veřejnost unikly zprávy, podle kterých Do Kwon na Teře uměle navyšoval objem transakcí.

BitBoy obviňuje obchodního partnera z krádeže

Aby tato sbírka podvodníků byla kompletní, zařadím na toto místo oblíbenou sekci bizár na konec. Pokračuje kauza z minulého týdne týkající se donedávna největšího kryptoinfluencera Bena Armstronga alias BitBoye.

Ten přišel o svůj twitterový kanál a očividně to nese hodně těžce. BitBoy se totiž rozhodl, že zajede k bývalému obchodnímu partnerovi Carlosu Diazovi, kterého nařkl z toho, že mu ukradl lamborghini. 

Vše oznámil na svých sociálních sítích a pak celou více než půlhodinovou akci streamoval. V autě, ve kterém se za Diazem vydal, přitom vezl zaprvé pistoli na zadním sedadle, a zadruhé ženu jménem Cassie. Ano, je to ta žena, se kterou byl nevěrný své manželce a za kteréžto zahýbání se pár týdnů nazpět veřejně omlouval.

Po 19 minutách streamu přijela policie a Armstronga zatkla. Tak uvidíme, co vymyslí příště.

Binance prodává ruský byznys a má problémy s eurovými platbami

Největší kryptoměnová burza na světě Binance prodává své ruské podnikání. Kupujícím je tamní „burza“ CommEx.

Proč ty uvozovky? CommEx ohlásila své spuštění dva dny před oznámením akvizice, tedy 26. září.

Zakladatel Binance CZ se nicméně na Twitteru dušoval, že se i přes podobné API a design jedná o úplně jinou firmu, ve které nemá žádný reálný ani skrytý podíl, ani že by měla být součástí dealu možnost zpětného odkupu ruského byznysu.

U Binance ještě chvíli zůstaneme, protože tu mám špatnou zprávu pro ty, kteří využívají její eurové služby.

Společnost Paysafe, která pro Binance zprostředkovávala vklady a výběry v eurech, totiž jednostranně vypověděla smlouvu s burzou. Prý jsou nyní ovlivněny i služby SEPA a objevují se případy uživatelů, jejichž požadavky na výběr už řadu hodin stojí.

Burza zatím vyzvala své zákazníky, aby svá eura převedli do dolarů. Hledání nového zprostředkovatele totiž nemusí jít hladce i s ohledem na regulatorní trable Binance v Evropské unii.

Krypto vzalo útokem Capitol Hill

Zakladatel největší americké burzy Coinbase Brian Armstrong to myslí s obhajobou kryptoměn v USA vážně. V rámci iniciativy #StandWithCrypto přivedl padesátku zakladatelů různých projektů z patnácti amerických států do Washingtonu, D.C. Jejich zpráva pro tamní zákonodárce byla jednoduchá. Krypto vytváří kvalitní pracovní místa. A „America loves jobs“. 

Saylor opět na nákupech

Nálady se mění, ceny létají nahoru a dolů a policie si může zatýkat, jak chce. Ale jedna věc zůstává stejná. Důvěra Michaela Saylora a jeho společnosti Microstrategy v Bitcoin. Firma tohoto perma-bulla do svého portfolia přidala dalších 5445 bitcoinů za 147 milionů dolarů, průměrná cena nákupu je tak něco málo přes 27 tisíc dolarů.

MicroStrategy tak vlastní už přes 158 tisíc mincí v hodnotě téměř 4,7 miliardy dolarů. Průměrný nákup je stále při 29,5 tisíce mírně nad aktuální cenou na trhu. Ale my se tam ještě dostaneme.

VanEck plánuje ETF a chce deset procent zisků dávat na rozvoj a vývoj Etherea

Do světa ETF vstupuje další z velkých hráčů. Společnost VanEck, která spravuje majetek v hodnotě 81 miliard dolarů, plánuje spustit nový fond zaměřený na futures etheru s názvem VanEck Ethereum Strategy ETF a zkratkou EFUT.

Obchodovat se bude na Chicago Board Options Exchange a přidá se tak k XBTF, tedy VanEck Bitcoin Strategy ETF, které firma už rozjela. 

Tedy přidá. Klasicky to vše čeká na schválení americké Komise pro cenné papíry SEC. Ale jelikož bitcoinová future-ETF už nějakou dobu jedou, očekává se, že by měla dostat brzy zelenou.

Vedle toho v USA i jinde ve světě stále jedou diskuze, zda SEC ještě letos rozhodne o povolení prvních spotových ETF fondů pro bitcoin. Prvotní optimismus, že v tom komisi nic nebrání, trochu opadá. SEC například minulý týden oznámila, že odkládá rozhodnutí o ETF fondu společnosti Ark. A to i přesto že rozhodnutí mělo padnout až 11. listopadu.