Česko hledá prezidenta: Díl třetí

Zdroj: DepositPhotos

Již potřetí si občané Česka budou přímo volit prezidenta! Ze všech voleb, které se v naší zemi konají, je ta prezidentská jednoznačně nejsledovanější. Prakticky každý den se objevují nové a nové průzkumy, jednotliví kandidáti se střetávají v nejrůznějších debatách a političtí marketéři na plné obrátky hledají možnosti, jak zlepšit obraz svých klientů, a naopak trochu poškodit jejich soupeře. V posledních měsících se nám vyprofilovali tři velcí favorité Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš. Která dvojice se dokáže probojovat do druhého kola? Budou to skutečně ti ze zmíněné trojice nebo nás někdo dokáže překvapit?

První kolo prezidentské volby už je za rohem! Po odstoupení Josefa Středuly zůstává ve hře osm kandidátů, kteří budou usilovat o postup do druhého kola. Vzhledem k tomu, jaké je rozložení preferencí v průzkumech, lze jen těžko předpokládat, že by některý kandidát získal hned nadpoloviční většinu a Česko by tak mělo prezidenta hned po prvním kole. Proto se všechny oči upírají na to, jaké bude složení dvojice kandidátů pro finálové druhé kolo.

V aktuálních průzkumech se lehkého vedení ujal Petr Pavel s Andrejem Babišem. Naopak Danuše Nerudová je až v těsném závěsu. Petru Pavlovi nepochybně pomáhá to, že většinu útoků médií a protikandidátů nyní musí odrážet spíše Danuše Nerudová. Bývalý předseda vlády Andrej Babiš zatím hraje svou vlastní partii, vyhýbá se konfrontaci se soupeři a spíše pracuje se svojí silnou voličskou základnou. I proto ho bookmakeři Fortuny stále považují za největšího favorita prvního kola.  Průzkumy naznačují to, že Babišovi jeho taktika zatím vychází a nemá zapotřebí nabírat nové voliče v prezidentských debatách. To se ovšem pravděpodobně změní v případě jeho předpokládaného postupu do druhého kola.

Má volba černého koně?

Je šance, že někdo rozbourá vyprofilovanou trojici favoritů? I taková situace může skutečně nastat. Již v předchozích prezidentských volbách se ukázalo, že průzkumy nejsou zdaleka vše. Vzpomeňme si třeba na Jana Fischera v první přímé prezidentské volbě. I on byl velkým favoritem na minimálně postup do druhého kola, ale nakonec s nemalým rozdílem skončil až na třetím místě za Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem.

Za lídry v současných průzkumech preferencí je na čtvrtém místě v současné době Pavel Fischer, který má zkušenosti už z minulé prezidentské volby. Je tak voličům dobře známý. Zároveň patří mezi nejsilnější hráče v debatách, což se potvrdilo právě i před pěti lety, kdy málokdo čekal, že zrovna on získá 10 % celkového počtu hlasů. Třeba se mu letos podaří svůj úspěch ještě navýšit a ohrozit tak favority. 

Nelze opomíjet ani kandidáta SPD Jaroslava Baštu. Za prvé za ním stojí silná parlamentní strana, která má pevnou voličskou základnu, a také se dá předpokládat, že volit ho bude i řada těch, jejichž hlas propadl v předloňských volbách do Poslanecké sněmovny, kvůli nenaplnění kvóty 5 % hlasů. To se tehdy týkalo zejména protestních stran a hnutí, u kterých by Bašta mohl zabodovat. Například Trikolora již poslance za SPD otevřeně podpořila.

Za pár dní uvidíme, zdali se průzkumy naplní anebo nás překvapí třeba jeden z dosavadních outsiderů. Vsaďte si na vašeho favorita u Fortuny bez rizika.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.