Firemní dluhopisy: nedílná součást investičního portfolia

Zdroj: Klub investorů a traderů s.r.o.

Investování je klíčovou součástí finančního plánování pro dosažení dlouhodobých cílů. Pokud si chcete vybudovat pasivní příjem, našetřit nějaké peníze na studia, založit rodinu, koupit si vysněný dům nebo třeba zajistit se na stáří, stačí pravidelně investovat. Jednou z možností jsou právě firemní dluhopisy.

Firemní dluhopisy, jak už jejich název napovídá, jsou dluhopisy konkrétních firem. Můžete se také setkat s názvem korporátní dluhopisy nebo podnikové dluhopisy. Vydávají je tedy společnosti, které chtějí tímto způsobem získat další zdroj financování pro svůj chod, rozvoj, nákup nových technologií apod. Je to pro ně snazší, rychlejší a mnohdy i levnější, než žádat o klasický bankovní úvěr, u kterého navíc mnohdy nedosáhnou na požadovanou částku.

Klub investorů a traderů s.r.o.

Pro vás jako investora zase držení firemních dluhopisů znamená, že se můžete podílet na konkrétním projektu, do kterého daná společnost vaše prostředky vloží. Za to vám bude na oplátku vyplácet předem stanovený úrok v dohodnutých intervalech plus vám na konci splatnosti vrátí nominální hodnotu dluhopisů.

Výhody investování do firemních dluhopisů

  • Pravidelný příjem: Investoři, kteří drží firemní dluhopisy, mají nárok na pravidelné výplaty úroků, které jsou vypláceny v předem dohodnutých intervalech (měsíčně, čtvrtletně, ročně). To poskytuje stabilní zdroj příjmu v portfoliu.
  • Transparentnost: Největší výhodou firemních dluhopisů je možnost ovlivnit, na co bude vaše investice použita. Jednoduše si tak vyberete konkrétní projekt, který chcete podpořit a můžete se tak svým způsobem podílet např. na vzniku nového produktu nebo výstavbě důležité infrastruktury ve vašem blízkém okolí.
  • Protiinflační štít: Výnosy firemních dluhopisů se v současnosti pohybují zhruba mezi 8–11 %, což vám v dnešní době nenabídne žádný spořicí účet ani termínovaný vklad. S určitou mírou rizika tak můžete ochránit vaše úspory před inflací.
  • Nižší riziko: Firemní dluhopisy, pokud jsou zajištěné, jsou považovány za méně rizikovou investici než např. akcie. Jsou-li navíc dluhopisy zajištěné nemovitostmi nebo hodnotným movitým majetkem, mají držitelé větší šanci na návrat svých investic v případě finančních potíží společnosti.
  • Různorodost portfolia: Firemní dluhopisy slouží jako skvělý způsob diverzifikace investičního portfolia. Kombinace akcií, dluhopisů a dalších aktiv může snížit celkové riziko případné ztráty.

Vhodné alternativy k firemním dluhopisům

Pro investory, kteří chtějí kombinovat výhody firemních dluhopisů s jinými investičními možnostmi, existují další alternativy:

  • Státní dluhopisy: Emitentem státních dluhopisů je sám stát, v našem případě Česká republika, resp. Ministerstvo financí. Jedná se o nejlehčí způsob, jakým stát může získat hotovost na svůj „provoz“, tedy např. na výstavbu silnic a dálnic, nákup nových technologií nebo splácení státního dluhu. Vy jako investor půjčíte státu svoje peníze a on vám na oplátku bude pravidelně vyplácet úroky. Ideální investice pro konzervativnější investory, vzhledem k nízkému riziku, které je však vykoupené nízkým výnosem.

Klub investorů a traderů s.r.o.

  • Dluhopisové fondy: Podílové fondy, které se primárně zaměřují na investice do dluhopisů. Patří mezi ně střednědobé až dlouhodobé investice na 3 a více let a jsou vhodné zejména pro konzervativní investory nebo pro ty, kdo se nechtějí věnovat studiu materiálů a trávit čas výběrem konkrétních dluhopisů. Tato pohodlnost je ale vykoupena nižším výnosem a také vstupními a později správcovskými poplatky za vedení investičního účtu.
  • Realitní investice: Investice do nemovitostí může být další alternativou, která nabízí stabilní příjem a potenciál dlouhodobého růstu. Nemovitosti zajišťují bydlení a peníze do nich vložené neztrácejí na své hodnotě, jsou chráněné před inflací a přináší vyšší výnosy, než je tomu u termínovaných vkladů či stavebního spoření.

Firemní dluhopisy mají své místo v každém investičním portfoliu. Jsou vhodné pro investory hledající stabilní příjem a nižší riziko, a to zejména ve spojení s jinými investičními nástroji. Před samotným rozhodnutím je však důležité pečlivě prověřit emitenty dluhopisů a zvážit své investiční cíle a toleranci k riziku. A právě s tím vám může pomoci inzertní portál Dluhopisomat.cz, na kterém najdete společnosti prověřené odborníky s mnohaletou praxí a bohatými zkušenostmi.