Firma vzrostla navzdory covidu za 4 roky o 100 procent. Poprvé překonala dvoumiliardové tržby.

Zdroj: CZECHOSLOVAK GROUP a.s.

Společnost DAKO-CZ, výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla z východočeské Třemošnice, pokračuje ve strmém růstu. V roce 2019 poprvé překonala miliardový obrat a za pouhé čtyři roky jej dokázala zdvojnásobit. V roce 2022 firma poprvé v historii překonala dvoumiliardové tržby. Za uplynulé čtyři roky také společnost přerostla přes hranice regionu i celé České republiky, když v loňském roce založila dva společné podniky s tamními předními výrobci v Indii a letos na tamním trhu plánuje založit dceřinou společnost.

„Za pochodu budujeme firmu na dvoumiliardový obrat,“ říkal s oblibou Lukáš Andrýsek, předseda představenstva společnosti DAKO-CZ poté, co firma prolomila miliardovou hranici. Již za čtyři roky dokázala firma své tržby zdvojnásobit, a to navzdory nepříznivým okolnostem jako byly covidová pandemie, narušení dodavatelských řetězců či extrémní nárůst cen energií související s konfliktem na Ukrajině.

„V průběhu covidu jsme ani na jeden den nepřerušili výrobu, v roce 2020 jsme navíc za plného provozu vybudovali nový centrální sklad, rozšířili jsme montážní halu a kompletně jsme inovovali logistické toky ve výrobě, čímž se nám povedlo významně navýšit její kapacitu. Za to, že to v tak těžkých podmínkách zvládli a výroba neustále běžela naplno, patří všem našim zaměstnancům velký dík,“ říká Lukáš Andrýsek.

Vývoj Tržeb DAKO-CZ

Rok20182019202020212022*
Tržby (mil. Kč)9271144126915562096

Kromě toho se DAKO-CZ postupně rozrůstalo. Nejprve přibyla společnost Transelco vyrábějící spřáhla, stavěče a brzdové válce, následovalo založení dceřiné společnosti DAKO-CZ Service v severočeském Mostě, kam se soustředil servis a opravy brzdových jednotek a komponent. V roce 2021 vznikla v Ostravě další dceřiná společnost DAKO-CZ Machinery zaměřená na sériovou výrobu, především pro Indii. Zakázky pro tamní trh tvoří dnes zhruba třetinu obratu společnosti.

CZECHOSLOVAK GROUP a.s.

Na další růst má společnost, která tři čtvrtiny své produkce exportuje, zaděláno i v Evropě, Africe a Jižní Americe, kde bude implementován zcela nový brzdový systém na projektu Automated People Mover. Tento speciální vlak bude provozován na mezinárodním brazilském letišti v São Paulu. Společnost čeká v příštích letech ještě jeden velký cíl a to sáhnout si na trh Severní Ameriky.

„Především ale – kromě investic do rozšíření výroby a moderních technologií – masivně podporujeme výzkum a vývoj. Díky tomu naše společnost udává trendy v oboru, zejména v ekologickém a bezúdržbovém řešení našich brzdových systémů a komponentů. Například vloni jsme na prestižním veletrhu InnoTrans v Berlíně představili revoluční elektromechanickou kotoučovou brzdovou jednotku, která je součástí naší koncepce DAKO Brake By Wire. Jejím principem je, že k zastavení vlaků není potřebný stlačený vzduch ani olejové hospodářství,“ doplňuje Lukáš Andrýsek.

Úspěch DAKO-CZ nezůstává bez odezvy. V roce 2021 byla společnost vyhlášena Firmou roku Pardubického kraje a v celostátním finále se umístila mezi pěti nejlepšími společnostmi. V minulém roce získala ocenění Czech Superbrands 2022. Vše nasvědčuje tomu, že společnost, jež je stoprocentně vlastněna Czechoslovak Group, průmyslově-technologickou skupinou českého podnikatele Michala Strnada, a která dnes tvoří základ samostatné divize CSG Rail.