Jak darovat auto aneb darovací smlouvou to nekončí

Zdroj: Shutterstock

Potřebujete k darování auta smlouvu nebo je to možné udělat bez ní? Jaké z toho plynou zákonné povinnosti a na co nesmíte zapomenout? Poradíme vám, jak se nespálit.

Darovací smlouva na auto

Faktem je, že darovací smlouva na auto je jen úplný základ. Darovací smlouva na auto je sice právně uznatelný dokument, který můžete sepsat při darování vlastního vozidla třetí osobě (ať už potomkovi, manželce, nebo kamarádovi), ale také nemusíte. Stačí vám totiž i pouhá vzájemná domluva. Na úřadě po vás ale budou tento dokument požadovat.

V řádné darovací smlouvě na auto by mělo být uvedeno několik zásadních informací:

  • kdo komu vozidlo daruje,
  • o jaký typ/model/značku vozidla se jedná,
  • SPZ a VIN vozidla,
  • zda je darování vozidla něčím podmíněno,
  • kdy nabývá darování platnosti,
  • datum a vlastnoruční podpisy obou zúčastněných stran.

Další povinnosti

Darovací smlouva na auto je důležitá, ale není zásadní. Mnohem podstatnější je to, co následuje po ní. Pro obdarovaného je sice nejvýznamnější samotný akt předání vozidla, ale s ním se pojí několik zákonných povinností.

Shutterstock

Po předání vozu musí následovat uzavření nového povinného ručení a evidenční kontrola. Dárce tedy nejprve musí zrušit své povinné ručení, načež si musí obdarovaný sjednat povinné ručení na své jméno. Není ale nutné učinit to u stejné pojišťovny.

Ideální je udělat si pro povinné ručení srovnání a pak se rozhodnout, kde to bude nejvýhodnější. Případně můžete využít kalkulačku povinného ručení na Top-Pojištění.cz.

Přepis vozidla

Nakonec je tu přepis vozidla na nového majitele. Oba zúčastnění musí vyrazit na obecní úřad s rozšířenou působností, kde přepis vozidla zařídí. Případně se o to může postarat jen jeden z nich, ale musí mít v ruce úředně ověřenou moc od druhého.

Pouze v případě, kdy se dárce rozhodne nechat si auto napsané na sebe a poskytne ho de facto jen k užívání, může se tomuto kroku vyhnout.

A co ještě? Placení. A nejde jen o výše zmiňované povinné ručení. Vaší poslední povinností je totiž zaplatit státu daň. Té se můžete vyhnout pouze za předpokladu, že je hodnota vozidla nižší než 15 000 Kč nebo pokud je původní majitel váš příbuzný.