Jaký rozpočet zvolit na dovolenou po České republice?

Zdroj: Pixabay

2
Fotogalerie

Plánování dovolené může být někdy náročné, zejména pokud je cílem udržet se v rozumném rozpočtu, aniž byste museli obětovat kvalitu zážitku. Česká republika je destinací, která nabízí širokou paletu možností, od historických měst po krásnou přírodu. V tomto článku probereme, jaký rozpočet byste měli zvážit pro různé typy dovolené v České republice.

Určení typu dovolené

Určení typu dovolené je základním krokem, který významně ovlivní celkové náklady vašeho výletu. Různé typy dovolených přinášejí různé náklady, a je tedy důležité zvolit takový typ dovolené, který odpovídá vašemu rozpočtu.

Aktivní dovolená: Pokud preferujete aktivní dovolenou plnou výletů, turistiky, cyklistiky nebo jiných outdoorových aktivit, můžete očekávat vyšší rozpočet. Například, pronájem kola může stát okolo 300 CZK na den, zatímco vstupné do některých národních parků může být zdarma nebo za symbolické vstupné. 

Klidná dovolená v přírodě: Klidná dovolená v přírodě je zpravidla nejlevnější variantou. Ubytování v klidných přírodních oblastech může být cenově dostupnější, a pokud si vaříte sami, můžete ušetřit na stravování. nic méně i poslední dobou cena kempů či autokempů rapidně roste. Zřejmě je to dáno především situací, která tu byla po covidové pandemii

Samozřejmě nejlevnější je spát přímo v přírodě, kde však naráží na problém se zákonem. Oficiálně v ČR se NESMÍ MIMO KEMPY STANOVAT. Ovšem tento zákon se často obchází a to tím, že lidé nekempují, ale pouze bivakují. To znamená, že si nerozloží stan, ale spí pod širákem, nebo například v hamace.

TIP: Pokud chcete ušetřit, zvažte návštěvu méně turisticky oblíbených destinací, kde mohou být ceny ubytování a stravování nižší. V ČR je takových destinací spousta. Znáte například krásy v okolí Ostravy

Ubytování

Ubytování je často největším jednorázovým výdajem na dovolené. Ceny ubytování se mohou výrazně lišit v závislosti na lokalitě a typu ubytování.

Pro hledání ideálního ubytování doporučujeme využít web MegaUbytko.cz, kde můžete porovnat ceny a najít ubytování podle vašich preferencí. Ceny za noc se mohou pohybovat od 500 Kč za jednoduché hostely až po několik tisíc korun za luxusní hotely.

TIP: Ubytování s vlastní kuchyní vám může ušetřit peníze na stravování. Navíc, rezervace ubytování mimo hlavní turistickou sezónu může také přinést úspory.

Stravování

Stravování je další důležitou položkou vašeho rozpočtu. Ceny za stravování se mohou výrazně lišit v závislosti na místě a typu restaurace.

Průměrná cena oběda v levnější restauraci může být okolo 150 Kč, zatímco večeře v lepším restauraci může stát až 500 Kč na osobu. Pokud chcete ušetřit, můžete zvážit nákup potravin v supermarketu a vaření ve vašem ubytování, kde to je možné.

Pixabay

TIP: Většina restaurací nabízí polední menu za zvýhodněnou cenu. Využití této nabídky může pomoci ušetřit peníze na stravování.

Závěr a shrnutí

Tabulka níže zobrazuje přibližný rozpočet pro víkendovou dovolenou po České republice pro dvě osoby. Uvedeny jsou dvě varianty rozpočtu: nízkorozpočtová (LOW-cost) a standardní (klasická).

PoložkaLOW-cost (CZK)Klasický (CZK)
Ubytování (2 noci)1 00003 000
Stravování (6 jídel)9002 400
Doprava400800
Vstupné a aktivity2001 000
Nákup potravin300500
Rozervní fond5001 000
Celkový rozpočet3 3008 700

Vysvětlivky:

Ubytování: Nízkorozpočtová varianta zahrnuje ubytování v jednoduchém hostelu nebo levném penzionu, zatímco standardní varianta zahrnuje ubytování v komfortním hotelu nebo apartmánu.

Stravování: Pro nízkorozpočtovou variantu je předpokládáno, že většinu jídel si připravíte sami, zatímco ve standardní variantě je zahrnuto stravování ve středně třídě restaurací.

Doprava: Nízkorozpočtová varianta zahrnuje místní veřejnou dopravu a půjčení kol, zatímco standardní varianta zahrnuje půjčení auta nebo taxi služby.

Vstupné a aktivity: Nízkorozpočtová varianta zahrnuje návštěvu zdarma nebo nízkonákladových atrakcí, zatímco standardní varianta zahrnuje vstupné do placených atrakcí jako jsou muzea, zámky a hrady.

Nákup potravin: Nízkorozpočtová varianta zahrnuje základní nákup potravin, zatímco standardní varianta zahrnuje nákup kvalitnějších nebo prémiových potravin.

Rezervní fond: Rezervní fond je doporučen pro pokrytí neočekávaných výdajů během vaší dovolené. Je rozumné mít rezervní fond na neočekávané výdaje. Pokud je vaše rozpočtování těsné, může být užitečné zvážit možnost získání kvalitní půjčky na dovolenou.

Samozřejmě je potřeba počítat i s dalšími výdaji, které zde nebyly uvedeny. Například obuv na které se úplně nevyplatí šetřit. Nicméně i zde pro vás máme radu. Zkuste se podívat na web, Modio.cz - což je srovnávač cen módního oblečení. Nebo využijte například české firmy, které dělají kvalitní obuv, jako je Ovečkárna a jejich zdravotní sandály.