Mikulov láká investory do udržitelných projektů. Stojí za nimi podnikatel Volařík

Majitel a zakladatel fondu Mike Volařík

Majitel a zakladatel fondu Mike Volařík Zdroj: Volarik Capital

Patrioti z vyhlášené destinace a kolébky vinařství Mikulova ukazují, že investovat by se mělo především s respektem ke komunitě a zodpovědně vůči životnímu prostředí. Fond kvalifikovaných investorů Volarik Capital SICAV se zaměřuje na hotelnictví, nemovitosti a průmysl a nabízí stabilní konzervativní výnos.

Volarik Capital SICAV byl založen v roce 2022 jako fond české společnosti Volarik Capital. Vznikl s cílem strategicky zhodnocovat finanční prostředky skrze navrhování, výstavbu a následný provoz nemovitostí na jižní Moravě. „Hledal jsem způsob, jak naše plánované projekty v Mikulově postavit ekonomicky rozumným a bezpečným způsobem,“ vysvětluje Mike Volařík, zakladatel Volarik Capital.

Hotel Volarik v rámci přestavby významně zezelenalHotel Volarik v rámci přestavby významně zezelenal | Volarik Capital

Účetní aktiva v portfoliu a plánované projekty jsou nyní situovány v Mikulově a jeho okolí, v budoucnu ale Mike Volařík nevylučuje ani podobné investice v zahraničí. Klíčem jedinečnosti projektů Mika Volaříka je spolupráce se špičkovými architekty se zkušenostmi s navrhováním udržitelných staveb. Příkladem je Sean Clifton ze studia Jestico + Whiles, autor oceňovaného pražského rezidenčního projektu Sakura. „Tým architektů přináší do fondu prvotřídní designové a ekologicky odpovědné stavby. Společným cílem nás všech je pozitivně přispět k rozvoji udržitelného cestovního ruchu na Mikulově a zároveň co nejvíce dbát na ochranu životního prostředí.“

Mike Volařík usiluje o kvalitní architekturu a co nejvyšší ekologický standard svých projektů v MikulověMike Volařík usiluje o kvalitní architekturu a co nejvyšší ekologický standard svých projektů v Mikulově | Volarik Capital

Investování do lukrativních sektorů – hotelnictví, wellness, development a průmysl

Pro portfolio bezpochyby klíčovou, je divize hotelnictví. Specializuje se na kompletní realizaci hotelů, které vynikají výběrovými službami a architekturou s důrazem na udržitelnost. Koncepty pokrývají širokou škálu služeb, čímž se vzájemně doplňují a oslovují různé cílové skupiny.

Kvalitní interiér Hotelu Volařík ocení i nejnáročnější klientiKvalitní interiér Hotelu Volařík ocení i nejnáročnější klienti | Volarik Capital

Zatím nejvyšší investicí společnosti je Wellness & Wine Hotel Volarik, který se nachází pouhých 5 minut chůze od centra Mikulova. Hotel byl postaven v roce 2016 na místě bývalého Hotelu Eliška, který společnost od základu zrekonstruovala. Nová filozofie je založena na zážitkovém cestování prostřednictvím špičkové architektury, wellness a gastronomie. S průměrnou cenou 3 211 Kč za noc se hotel stal vyhledávanou destinací návštěvníků a v loňském roce dosáhl 59% obsazenosti. Tržby se vyšplhali do výšky 71 milionů Kč, což představuje trojnásobný nárůst oproti stavu před rekonstrukcí.

Investiční aktivity fondu se soustřeďují i mimo hotelnictví. V rámci divize průmysl vlastní českou firmu Bottling Printing, která se specializuje na značení a kódování výrobků. „Nejen společnost Bottling Printing v posledních 30 letech nepřetržitě roste. V loňském roce jsme zvýšili celkovou hodnotu účetních aktiv ve fondu na 273 milionů korun a dosáhli EBITDA na 31 milionů korun," vysvětluje Mike Volařík.

Projekty nezatěžují přírodu ani komunitu

Společnost plánuje ke stávajícím a ziskovým projektům, Hotel Volarik, apartmány a Bottling Printing, vybudovat a provozovat další atraktivní nemovitosti s ještě přísnějším důrazem na udržitelnost. „Mým cílem je fond naplnit co nejdřív, díky čemu získáme dostatečný kapitál na realizaci všech nových projektů v Mikulově. Naší vizí je vybudovat projekty do pěti až sedmi let,“ objasňuje Mike Volařík.

Vizualizace plánovaných apartmánů od architekta Seana Cliftona ze studia Jestico + WhileVizualizace plánovaných apartmánů od architekta Seana Cliftona ze studia Jestico + While | Volarik Capital

Po naplnění fondu bude zahájena realizace prémiových projektů. V oblasti hotelnictví postaví butikový Design & Wine Hotel Konšelé, navržený renomovaným architektem Martinem Bukolským a současně vytvoří zázemí pro rodiny v podobě Turold Family & Spa Resort. V oblasti nemovitostí se plánuje výstavba rekreačních lázní a 67 prémiových apartmánů. „Design projektů vzniká pod vedením Seana Cliftona, držitele certifikace mezinárodního Passive House Institute se sídlem v Německu,“ dodává Mike Volařík.

Zajímavý výnos

Fond kvalifikovaných investorů v současnosti disponuje účetními aktivy v hodnotě více než 270 milionů korun. Potenciálním investorům nabízí prioritní investiční akcie, které se vyznačují přednostním právem na výplatu dividend. Konkrétně jsou akcie oceňovány na měsíční bázi, přičemž očekávaný roční výnos se pohybuje kolem 8 %.

Při současném tempu růstu však můžeme očekávat vyšší výsledky, než bylo plánováno – výnos fondu za poslední kvartál dosáhl 3,11 %. Díky investičnímu horizontu 5 let a transparentní strategii je fond výhodnou příležitostí k diverzifikaci portfolia. Volarik Capital tak tvoří nejen zajímavou investici, ale projekty s reálným dopadem v regionu, jehož efekty si Češi mohou užívat přímo doma.