Na sjezdovce v bezpečí? Poradíme vám, co si pohlídat u lyží a lyžáků

Zdroj: Shutterstock

Skiareál Klínovec má nejdelší sjezdovku v Česku
Skiareál Klínovec spolupracuje se sousedním německým areálem Fichtelberg
Skiareál Klínovec nabízí více než 31 km sjezdovek
Ve Skiareálu Klínovec najdete mírné sjezdovky vhodné i pro děti
Skiareál Klínovec má nejdelší sjezdovku v Česku
7
Fotogalerie

Lyžařská sezona je tu! Už se chystáte na zasněžené kopce? Zážitek si nejvíc užijete s vybavením, které vám padne jako ulité. Lyžování tak pro vás bude pohodlné a bezpečné. Dáme vám tipy, jak zvolit to správné.

Vyberte si lyže na míru 

Výběr lyží přizpůsobte své postavě, věku i lyžařským schopnostem. Pokud to neuděláte, hůře se vám bude zatáčet. Na lyžích se nebudete cítit stabilně, ztratíte rovnováhu a hrozí vám častější pády. Náročnější ovládání vás bude stát i více energie. A jízdu si neužijete. 

Co ještě musíte zohlednit při vybírání lyží? 

Zaměřte se na parametr zvaný radius. „Jde o vzdálenost, kterou by lyže opisovala, pokud by se otáčela po kružnici. Jednoduše řečeno ovlivňuje, jak rychle zvládnete zatáčet,“ říká Martin Koky ze Skiareálu Klínovec. Čím menší radius lyže mají, tím ostřeji budete řezat zatáčky.  Skiareál Klínovec má celkem 18 vleků a 5 lanovek, 3 z nich mají kryté sedačkySkiareál Klínovec má celkem 18 vleků a 5 lanovek, 3 z nich mají kryté sedačky | SKIAREÁL KLÍNOVEC s.r.o.

Pořádně se zavažte

Dobře seřízené vázání je základ vaší bezpečnosti. V opačném případě vám při lyžování hrozí uvolnění vázání a následný pád. Jak vázání správně nastavit? 

  1. Zjistěte, v jaké vzdálenosti je potřeba seřídit vázání (skládá se ze dvou částí – špička a patka). Změřte lyžařskou botu od špičky k patě. 
  2. Pro správné nastavení vázání potřebujete znát jeho vypínací sílu. Měří se v jednotce DIN a souvisí nejen s vaší hmotností, ale i lyžařskou zdatností, stylem jízdy a terénem, který při lyžování upřednostňujete.

Nastavit správně vázání je pořádná věda. Proto doporučujeme obrátit se na specialistu, pro kterého je tato činnost denním chlebem. Jedině tak se budete na svahu cítit v bezpečí. Servis většinou najdete hned u sjezdovek. Příkladem je třeba Skiareál Klínovec.   Skiareál Klínovec má nejdelší sjezdovku v ČeskuSkiareál Klínovec má nejdelší sjezdovku v Česku | SKIAREÁL KLÍNOVEC s.r.o.

Vyberte si bezpečné lyžáky 

I když to tak nevypadá, při jejich výběru toho můžete hodně pokazit. V nevhodných lyžařských botách se vám budou hůř ovládat lyže, můžete si způsobit bolestivé otlaky a ještě vám pěkně promrznou prsty. 

Změřte si správně chodidla 

Lyžáky mají vlastní stupnici velikostí. Nazývá se mondopoint a měří se v cm. Není to nic těžkého, změřit si nohu zvládnete sami.

  • Stoupněte si tak, abyste se patou dotýkali zdi.
  • Od zdi natáhněte metr až po váš nejdelší prst na noze.
  • K výslednému číslu přičtěte rezervu 0,5 cm.  
Tip: Chodidla změřte odpoledne, protože se po zátěži vždycky trochu zvětší. To se děje i během lyžování. 

Mějte na paměti, že při zkoušení musíte lyžáky kompletně zapnout. Je to dřina, ale práci si ulehčíte tím, že přezky začnete zapínat vždy odspodu nahoru. 

Co dělat, aby vám lyžáky vydržely co nejdéle? 

Nejde o levné boty, proto si je musíte hýčkat. Ony se vám pak odvděčí dlouhou životností. 

  1. Naučte se boty čistit. Musíte z nich dostat sníh, sůl a další nečistoty. Otřete je vlhkým hadrem. Pokud jsou hodně špinavé, použijte mýdlovou vodu.  
  2. Nechte boty pořádně vyschnout. Vyndejte z nich vnitřní vložky. Boty nedávejte blízko topení ani na přímé sluneční světlo. Mohly by se deformovat nebo prasknout. 
  3. Uložte boty na správné místo. Vyhovuje jim suché a chladné prostředí. Nezapomeňte je zapnout, ale příliš neutahujte. 

Vyberte si bezpečnou sjezdovku 

Musí na ní být rovnoměrně rozložený sníh. Sjezdovka se upravuje pomocí sněžných děl a pluhů.  Skiareál Klínovec spolupracuje se sousedním německým areálem FichtelbergSkiareál Klínovec spolupracuje se sousedním německým areálem Fichtelberg | SKIAREÁL KLÍNOVEC s.r.o.

Svahy by měly být označené podle následujících 3 obtížností: 

  • Modrá (pro začátečníky a mírně pokročilé lyžaře)
  • Červená (pro pokročilé lyžaře)
  • Černá (pro experty)

Skiareál Klínovec je jednička v bezpečnosti

Splňuje všechna výše zmíněná kritéria a má i něco navíc. Nabízí více než 31 km sjezdovek. V loňském roce otevřel novou sjezdovku, která má skoro tři a půl km. Jde tak o nejdelší sjezdovku v Česku. Je velmi mírná a bezpečná, vyhovuje hlavně rodinám a méně pokročilým lyžařům. Vyveze vás na ni nejmodernější čtyřsedačková lanovka s krycími bublinami. Skiareál má celkem 18 vleků a 5 lanovek, 3 z nich mají kryté sedačky. 

Lyžujte i u sousedů

Skiareál Klínovec spolupracuje se sousedním německým areálem Fichtelberg. Můžete si koupit skipas, který platí na obou místech. Dohromady si tak užijete jízdu na celkem 47 km sjezdových tratí. 

Chcete lyžovat na bezpečných a moderních sjezdovkách v Česku? Vydejte se do Skiareálu Klínovec