Předvánoční půjčka: Chce to dávku opatrnosti

Zdroj: Česká spořitelna, a.s.

Podle dat České bankovní asociace 92 % Čechů půjčku na vánoční dárky odmítá. I přes tento fakt stoupá koncem roku zájem o půjčky. A ne vždy to bývá dobrý nápad. Otestujte se, jestli úvěr doopravdy potřebujete a zjistěte, jak na rozumnou, a hlavně fér půjčku.

Ceny stoupají, Vánoce se blíží a vy máte pocit, že to bez úvěru letos nezvládnete. Půjčka může v těžkých chvílích opravdu pomoci, pokud si však vyberete tu správnou.

Test: Jak moc půjčku potřebujete

Předem si však dobře promyslete, jestli byste to bez půjčky nezvládli. Někdy se totiž po důkladném zvážení objeví i jiné řešení. Při rozhodování vám pomůže náš jednoduchý test.

Pokud peníze potřebujete na krátkodobé potěšení jako velké dárky, honosnou večeři a exotické dovolené – přikreslete si na papír vždy červený puntík. Pokud se jedná o peníze, které využijete na rozvoj, překlenutí období mezi dvěma zaměstnáními nebo pro lepší celkovou kvalitu života – přikreslete si na papír vždy zelený puntík. Převažuje zelená barva nad červenou? Tak to je na místě půjčku zvažovat.

Vyhněte se půjčkám skloňujícím Vánoce

Při výběru půjčky však buďte maximálně obezřetní. Půjčky online dokážou naslibovat hory-doly, ne všechny jsou však férové. Rozhodně nesledujte jenom výši úroku, ale také další faktory jako:

  • RPSN – u tohoto ukazatele najdete vlastně konečnou cenu půjčky. Roční procentní sazba v sobě ukrývá všechny náklady spojené s půjčkou. Pokud je rozdíl mezi úrokovou sazbou a RPSN velký, znamená to, že chce poskytovatel vydělat na poplatcích.
  • Roční úroková míra – poskytovatel všude hlásá, že půjčuje už s úrokem 4 %. Všimněte si však také zkratku za procenty. Pokud tam nenajdete roční úrokovou sazbu (p. a.) – zbystřete, proklamovaný úrok totiž rychle naroste.

Například 4% úrok se zkratkou p. q. vlastně znamená 16% roční úrok. Zkratka p. q. vyjadřuje čtvrtletní úrokovou míru (per quartum). V praxi můžete narazit i na tyto zkratky:

pololetní úroková sazba - p. s. - per semestr

měsíční úroková sazba - p. m. - per mensem

denní úroková sazba - p. d. - per diem

  • Flexibilita – Neférového poskytovatele poznáte také podle neochoty cokoliv měnit. Za předčasné splacení vás chce sankcionovat přemrštěnými poplatky. Při neschopnosti splácet vám zase nenabídne žádné řešení.

Půjčka má pomáhat, a ne ničit. I proto se dívejte po poskytovatelích, kteří s flexibilitou pracují. Věděli jste, že České spořitelna nabízí vrácení úvěru do 30 dnů od jejího sjednání a splátky u ní si můžete snížit, zvýšit či odložit? (Další informace ohledně půjček České spořitelny najdete také na stránkách podpory.)

Pokud už nějakou tu půjčku máte, zkuste přemýšlet také nad možností sloučení. Konsolidace půjček vaše finanční závazky spojí do jednoho. Pro vás to znamená jednu splátku, na jeden účet, v jeden den – tudíž méně byrokracie a třeba v konečném důsledku získáte i nižší splátky. Zejména, pokud si dobu splácení prodloužíte.

Vánoce mají být o setkáních s těmi vašemu srdci nejbližšími, a ne o zvyšování tlaku po zjištění, že jste se rozhodli nesprávně. Půjčka může pomoct, chce to však ten správný výběr a promyšlené jednání. To zvládnete.