Pronájem sportovního vybavení je výhodný ekonomicky i ekologicky

Zdroj: Shutterstock

Už se vám někdy stalo, že jste si chtěli třeba s přáteli užít nějaký sport, který jste dosud nezkusili, ale nechtělo se vám pořizovat si hned nezbytné vybavení? Nebo posíláte potomka na lyžák a už teď se vám kroutí prsty při pomyšlení, kolik budou lyže a vůbec všechna ta výbava stát? Zbytečně se stresujete, protože si můžete sportovní vybavení jednoduše pronajmout. Jedná se o rozumné řešení jak z hlediska financí, tak z hlediska udržitelnosti.

Proč je pronájem sportovní výbavy ekonomicky výhodný?

Na pronájem sportovního vybavení se nezaměřují pouze půjčovny, pro které se jedná buď o hlavní, nebo o jednu z hlavních podnikatelských činností. Půjčit sportovní výbavu si můžete přímo i u některých prodejců, jako je například Decathlon. Ať už se jedná o sjezdové lyže, běžky, lyžařské boty nebo třeba i běžecký pás, zaplatíte pronájem a můžete se pustit do sportování. Výhodou je i to, že například konkrétně lyže budou vždy seřízené a po všech stránkách připravené do akce.

Ekonomická výhodnost je evidentní: Pronájem je levnější než si zakoupit nový produkt. Máte možnost sportovat s pomocí kvalitního a spolehlivého výrobku, aniž byste za něj museli utratit několik tisíc. Pokud jede vaše dítě na lyžák, vyrážíte s rodinou či přáteli jednou za rok na hory, nebo se objeví sport, který si chcete prostě jen vyzkoušet, máte možnost a ještě ušetříte. Kupříkladu lyže pro dospělé si můžete pronajmout i za 250 Kč na den, dětské lyže pak za 150 Kč na den.

A jaké jsou výhody ekologické?  

Co se týče výhodnosti ekologické, tam je třeba vzít v potaz více skutečností. Řekněme, že si pořídíte vybavení, které reálně využijete jednou za rok na dovolené s partou přátel či s rodinou. Nebo se vybavíte na nějaký sport, který teprve poznáváte, načež zjistíte, že vás to nebaví. A rázem máme sportovní výstroj, která leží v garáži, na půdě a za nějaký čas se jí buď pokusíte výrazně pod cenou prodat, nebo ji vyhodíte. A to je škoda.

Ačkoli udržitelnost výroby se posouvá stále na vyšší úrovně, pořád vzniká obtížně nebo zcela nemožně recyklovatelný odpad. Při výrobě vznikají emise, spotřebovává se energie, vznikají odpadní vody a spotřebovávají se suroviny. Pokud si sportovní vybavení, o němž nevíte, zda jej budete pravidelněji používat, pouze pronajmete, prokážete službu nejenom svojí peněžence, ale také životnímu prostředí. Jeden výrobek tak poslouží i desítkám nebo stovkám lidí. A když jde do výslužby, má za sebou opravdu intenzivní používání. Nakonec si ho možná někdo ještě za malý poplatek koupí.

Pronájem sportovní výbavy je zkrátka způsob, jak žít aktivně a poznávat nové, aniž byste museli finančně ztrácet. A ještě přispějete k lepšímu stavu životního prostředí.

Autor: Michal Hoos