Rozvoz jídla je pro zaměstnance levnější, ukázal průzkum

Více než 50 % pracovníků si nosí jídlo do práce v krabičkách

Více než 50 % pracovníků si nosí jídlo do práce v krabičkách Zdroj: Delivery Hero Czech Republic s.r.o.

Čeští zaměstnanci vnímají objednávku jídla s rychlým doručením mnohdy jako levnější než průměrný oběd v restauraci. Zatímco více než 36 % z nich, zaplatí za jídlo z rozvozu do 150 korun, 54 % zaměstnanců uvedlo, že za průměrný oběd zaplatí v restauraci mezi 150 až 200 korunami. Vyplývá to z průzkumu mezi 436 zaměstnanci českých firem, který zpracovala společnost foodora, lídr v q-commerce v Česku.

Oběd stojí zaměstnance nejčastěji do stovky, restaurace jsou i dražší než rozvoz

V průzkumu foodora uvedlo 40 % zaměstnanců, že za běžný oběd v pracovní době zaplatí do 100 korun, 32 % pak zaplatí za hlavní jídlo do 150 korun. Podle manažera rozvoje obchodu ve společnosti foodora Jana Petra je to způsobeno tím, že více než 50 % pracovníků si nosí jídlo do práce v krabičkách. U zaměstnanců, kteří si jídlo kupují v práci, naopak roste obliba rozvozu. Podle posledních dostupných dat je cena za průměrný oběd v tuzemsku na hodnotě 172 korun, jak uvádí Sodexo. „Více než polovina oslovených pracovníků si nosí jídlo do práce z domova. Výhradních „krabičkářů je mezi zaměstnanci jen 12 %, dalších 38 % z nich kombinuje oba přístupy,“ uvádí Petr z foodora. Naopak podle něj vnímají zaměstnanci, že jídlo s doručením může vycházet i levněji, než oběd v restauraci. „Více než 36 % zaměstnanců zaplatí za rozvoz jídla do 150 korun, naproti tomu 54 % zaměstnanců zaplatí v průměru mezi 150 a 200 korunami za oběd v restauraci. Nižší cena jídel z rozvozu může být způsobena speciálními slevami a akcemi, které poskytuje například služba foodora BUSINESS,“ konstatuje Petr.

V průzkumu foodory uvedlo 40 % zaměstnanců, že za běžný oběd v pracovní době zaplatí do 100 korunV průzkumu foodory uvedlo 40 % zaměstnanců, že za běžný oběd v pracovní době zaplatí do 100 korun | Delivery Hero Czech Republic s.r.o.

Jídlo si zaměstnanci vybírají hlavně podle chuti, dvě třetiny by si přáli širší nabídku

Jídlo si oslovení zaměstnanci vybírají hlavně podle chuti. V průzkumu foodory to uvedlo 79 % dotázaných, cena je až na druhém místě, je důležitá pro 65 % oslovených pracovníků. Pro pětinu je pak důležité i nutriční složení jídla v pracovní době, proto se ohlížejí po zdravější alternativě. „Tu jim ale často podniky v okolí jejich pracoviště neumí nabídnout. Nabídka stravování je dostačující pouze pro 33 % dotázaných pracovníků, zbytek by ocenil širší nabídku jídel a podniků. Více než dvě pětiny lidí, kteří si objednávají jídlo s doručením, oceňují tento způsob stravování právě kvůli širšímu výběru pokrmů a kuchyní,“ vysvětluje Petr z foodora.

54 % zaměstnanců zaplatí v průměru mezi 150 a 200 korunami za oběd v restauraci54 % zaměstnanců zaplatí v průměru mezi 150 a 200 korunami za oběd v restauraci | Delivery Hero Czech Republic s.r.o.

Češi v práci svačí zdravě, vejdou se do padesátikoruny

Nejčastěji čeští zaměstnanci v průzkumu uváděli, že jim na svačinu stačí 50 korun. „Jen 8 % zaměstnanců zajišťuje zaměstnavatel občerstvení na pracovišti. Vidíme zde proto se službou foodora BUSINESS velký potenciál růstu,“ uzavírá Petr. V práci svačí většina dotázaných zaměstnanců (72 %). Přednost přitom dávají hlavně zdravým potravinám, především ovoci a zelenině (81,5 %) a mléčným výrobkům (55 %), na samotném okraji jsou sladké svačiny (39 %).