Šperk je zajímavá investiční příležitost v každé době

Dušan Mlynarčík, spolumajitel a ředitel JK Jitka Kudláčková

Dušan Mlynarčík, spolumajitel a ředitel JK Jitka Kudláčková Zdroj: JK Jitka Kudláčková

Těžké a nejisté časy ukázaly, že existují oblasti, do nichž se vyplatí investovat. Mezi komodity, jejichž hodnota postupně narůstá, patří zcela jistě zlato a drahé kameny. Když je navíc spojíte s originálním šperkem, získáte přidanou hodnotu v podobě radosti osoby, kterou jím obdarujete.

Investicí, jež odolává krizím i výkyvům na trzích, je bezesporu zlato. Řadí se ke konzervativním komoditám s poměrně dobrou likviditou a v různých obdobích se ukázalo, že uložit část prostředků do zlata je nejen bezpečné, ale také poměrně zajímavé z hlediska výnosů. „Lidé se uchylují k nákupu zlata masově vždy, když se ve světě dějí nějaké turbulentní události. Právě zlato je určitě lepší variantou než hotovost, samozřejmě v případě, že se nakoupí za příznivou cenu slitku, která se blíží světové ceně zlata. Z dlouhodobého hlediska je vidět, že cena zlata roste. Přispívá k tomu i fakt, že je ho na Zemi pouze omezená zásoba čítající asi 170 tisíc tun,“ přibližuje Dušan Mlynarčík, spolumajitel a ředitel JK Jitka Kudláčková, důvody, proč rozhodně není od věci i v dnešní nejisté době investovat do zlata. Zároveň však upozorňuje, že je dobré zachovat klid a nenakupovat ve chvíli, kdy dochází k velkým výkyvům na trhu.

Dejte svému portfoliu lesk

Jelikož je vždy prozíravé mít své investice diverzifikované, zkuste do svého portfolia zahrnout i drahé kameny. Ovšem zde pozor, abyste nenaletěli. Při nákupu investičních kamenů rozhodně vždy využijte rad oborníka a nakupujte od renomovaných firem s mezinárodní nezávislou certifikací. Mezi laboratoře, které jsou oddělené od obchodního světa, patří například GIA, HRD a IGI. Diamanty sloužící jako investice musí být vždy pouze té nejvyšší kvality, čistoty, případně nejcennější barvy. Lze se řídit základní poučkou, že cenu diamantů ovlivňují čtyři hlavní aspekty označované jako 4 C – velikost, čistota, kvalita a barva. Dále pak hraje roli několik podparametrů, k nimž se řadí symetrie, fluorescence či kvalita brusu.

Samozřejmě se musí jednat o kameny přírodní, bez umělých úprav. Do jisté míry se toleruje jen lehká teplotní úprava pro dosycení barvy. U přírodních kamenů je totiž zajištěno jedno důležité kritérium, že jsou raritní, existují pouze ve velmi omezeném počtu. V případě barevných kamenů hraje podstatnou roli také lokalita, ze které pocházejí. Například nejkvalitnější smaragdy mají svůj původ v Kolumbii.

Šperk jako krásný doplněk i investice

Doménou rodinného zlatnictví JK Jitka Kudláčková jsou originální ručně vyráběné šperky včetně šperků investičních. Ostatně z jejich dílny vzešlo již několik výjimečných investičních sad ze zlata a drahých kamenů. „Zajímavý investiční rozměr mají šperky, kterých je málo, například zakázkové. Velmi důležitá je kvalita řemesla, individualizace, vyšší a nejvyšší kvalita kamenů a také neotřelý design,“ uvádí Dušan Mlynarčík. Šperky z jejich zlatnické dílny toto vše splňují, proto ke každému z nich obdržíte certifikát pravosti a dále doporučení, jak o šperky pečovat a doživotní garanci včetně pravidelných servisních prohlídek každé dva roky. Ať již tedy hledáte investiční příležitost, nebo jen výjimečný šperk pro někoho blízkého, v JK Jitka Kudláčková vám vždy rádi poradí. Řídí se tím, že hluboké vztahy si zaslouží jen opravdu hodnotné materiály a jejich motto zní: „Šperk je jako vztah, potřebuje péči.“ Pečujte tedy i o své finance a dobře si promyslete, jak pozvednout jejich hodnotu.

Pod značkou JK Jitka Kudláčková se ukrývá česká rodinná zlatnická firma, jež si zakládá na kvalitě vyráběných šperků a individuálním přístupu ke klientovi. Před třiceti lety ji založila zlatnice a designérka Jitka Kudláčková spolu se svým manželem Dušanem Mlynarčíkem. Firmu tvoří stabilní tým profesionálů, mezi které patří například mezinárodně oceněný zlatník David George Hrubec. Výhodou showroomu nacházejícího se v prostorách budovy Filadelfie na Praze 4 je skutečnost, že zákazníci mají možnost nahlédnout i do přilehlé šperkařské dílny. Více informací najdete zde.