Spoluúčast u havarijního pojištění: Kterou hranici vybrat?

Zdroj: Depositphotos

Výběr havarijního pojištění může být docela oříšek. Většinou řidiče přijde na dost peněz a výši pojistného ovlivňuje nejen typ a stáří vozidla, ale také výběr pojištěných rizik, pojistné limity a v neposlední řadě spoluúčast. Její hranici si řidiči mohou zvolit. Vyjadřuje se procenty a udává, kolik řidič zaplatí z celkové škody z vlastní kapsy při pojistné události. Kterou hranici spoluúčasti vybrat?

Co je to spoluúčast?

Pojem spoluúčast se používá ve spojení s pojištěním majetku a definuje hodnotu, kterou při pojistné události budete muset zaplatit z vlastních finančních prostředků. Obecně platí, že čím vyšší spoluúčast zvolíte, tím nižší pojistné budete platit. Výši spoluúčasti si volíte sami, a to podle nabídek jednotlivých pojišťoven. Obecně se hranice spoluúčasti pohybuje od 0 do 30 %, málokdo si ale sjednává jednu nebo druhou hraniční hodnotu.

Řidiči nejčastěji volí spoluúčast ve výši 5 nebo 10 %, kdy se jedná o nejvyváženější poměr cena/výkon. Při sjednání havarijního pojištění je ovšem potřeba si promyslet, co se vám vyplatí. Buď zvolíte nižší spoluúčast a při pojistné události zaplatíte méně. Budete však platit vyšší pojistné po celé pojistné období. Nebo zvolíte spoluúčast vyšší, budete platit nižší pojistné, ale při pojistné události sáhnete hlouběji do kapsy.

Minimální hodnota

Pozor, pojišťovny také většinou stanoví nejnižší možnou hranici spoluúčasti, která je vyjádřena fixní částkou. Spoluúčast je například stanovena 5 % s minimální částkou 5000 Kč. Pokud tedy dojde k poškození vozu vaší vinnou a výše škody bude vyčíslena na 20 000 Kč, pořád zaplatíte 5000 Kč místo toho, aby se vypočítalo stanovených 5 %.

Jak vybírat havarijní pojištění?

Havarijní pojištění v dnešní době můžete sjednat online. Ceny pojištění, rizika a další faktory můžete srovnat online například na internetovém srovnávači pojištění Porovnej24.cz. Na webu jednoduše zadáte požadované informace a během chvíle uvidíte všechny dostupné nabídky.

Pojištění následně můžete rovnou přes web sjednat a zaplatit. Pojištění přes srovnávací portály se obecně vyplatí více, srovnávače pracují i se speciálními nabídkami a samozřejmě i s vašimi naježděnými bonusy.

Cenu havarijního pojištění pak nejúčinněji zlevníte tím, že z něj vyndáte pojistná rizika. Obecně je nejdražší riziko havárie vlastní vinou. Sem spadají klasické dopravní nehody, ale například i drobné škrábance či odřeniny, které mohou vzniknout při parkování. Jste-li tedy dobrý řidič a tyto věci se vám nestávají, riziko havárie z pojištění jednoduše vyloučíte. Tento krok si ale dobře rozmyslete.