Srovnání půjček transparentně a bez zadávání osobních údajů

Zdroj: Ossel.cz

Vybrat vhodnou půjčku není snadné, a spoléhat se na marketingové triky jednotlivých poskytovatelů nebývá moudré. Přece jenom chce každý z nich primárně svůj produkt „udat“, a to bez ohledu, zda je pro žadatele tím nejvýhodnějším na trhu. Což je logické, každá společnost má jiné nabídky a každá z nich je vhodná pro jinou klientelu. Podle čeho ale vybírat?

Srovnání půjček patří mezi spolehlivé nástroje, jak zjistit objektivní informace o úvěrových produktech. Konkrétně v tomto případě totiž nevítězí ten, kdo platí nejvíce za propagaci, ale ten, kdo nabízí opravdu nejvýhodnější podmínky. Pochopitelně je to do jisté míry subjektivní pohled, sami si ale můžete srovnat na základě úroků, RPSN a dalších parametrů, která půjčka je nejlepší.

Srovnání půjček, které je opravdu transparentní  

Je třeba upozornit, že žádná nabídka není univerzální – tedy pokud vychází u úvěru A dobré podmínky vašemu sousedovi, který je například ve stejném věku, neznamená to, že vyjdou stejně i vám. Mohou být horší (nebo naopak lepší), a výhodnější může nakonec být půjčka B nebo C. A právě proto se nabízí nabídky porovnat na základě preferovaných vlastností.

Ovšem pozor. Ne každý takový nástroj je tak transparentní, často zobrazuje sotva 5 parametrů, a to zásadně těch, které „se jim hodí“. Bližší informace pak zpravidla dostanete až po zadání telefonního čísla a jiných údajů, případně rovnou vyplňujete formulář s žádostí. Z pohledu tvůrců finančního magazínu Ossel.cz pak ale není takový srovnávač pro uživatele až tak přínosný.

Asi většina lidí si chce raději srovnat půjčky „inkognito“, tedy bez zadávání svých údajů, na základě kterých jim pak volají různí obchodníci. Samozřejmě to je business, ale jde to i jinak, transparentně od prvního okamžiku. Pro srovnání půjček na Ossel.cz tak není nutné o sobě uvádět jakékoliv údaje, prostě se jenom stačí zaměřit na parametry, které vás zajímají.

Těch je oproti (možná i většině) jiným uváděn i více než 2násobek, aby bylo vidět vše, co by mohlo (nebo i mělo) potencionálního žadatele zajímat. Bližší informace jsou pak uvedeny v samostatných recenzích, v nichž je často vidět i to, čím se poskytovatelé až tak nechlubí. Cílem autorů je působit jakousi osvětu a umožnit opravdu transparentní srovnání půjček.

Na druhou stranu je fér zdůraznit, že takové srovnání je vždy orientační a nevzniká na jeho základě nárok na parametry, jaké jsou na webu uvedeny – jak již bylo zmíněno, každý žadatel dostává jiné podmínky, a to na základě bonity a dalších faktorů. K přesnému určení úroků, RPSN a jiných podmínek je pak potřeba oslovit konkrétního poskytovatele. Zároveň ale platí, že čím nižší základní sazbu nabízí, tím lepší nabídku vám dokáže udělat.

Srovnání spoření, investic a dalších produktů 

Finance zdaleka nejsou jenom o úvěrech, stejně důležité je rozvážně vybírat i spořicí a investiční produkty, u nichž opět platí, že zatímco některé jsou výhodnější, jiné méně, anebo jsou vhodné pouze pro určitou klientelu. Ani v tomto případě ale není potřeba zadávat ke srovnání zhodnocení peněz, potažmo různých nástrojů, žádné osobní údaje.

Vše si tedy můžete projít v klidu a případně si opět přečíst i podrobnější recenze, v nichž jsou uvedeny i informace, které není vždy snadné na stránkách poskytovatelů najít. K dispozici je přitom obvykle i více než 10 parametrů, které by mohly (nebo měly) zajímat každého, kdo má zájem peníze buď spořit, nebo investovat. Srovnání je zkrátka max. transparentní.