Svěřte své úspory fondu, který za vás reaguje na proměnlivé úrokové sazby

Generali Fond vyvážený za vás reaguje na proměnlivé úrokové sazby

Generali Fond vyvážený za vás reaguje na proměnlivé úrokové sazby Zdroj: iStock

Přesuňte své úspory do spolehlivého produktu, který za vás reaguje na změny na trhu Flexibilní produkt, který vám pomůže reagovat na změny na trhu. Vyzrajte s ním na proměnlivost úrokových sazeb v příštím roce. Sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech se v posledních dvou letech drží rekordně vysoko a dosahují až 6 %. Střadatelé by však měli počítat s tím, že období vysokých úroků může skončit a sazby již příští rok opět klesnou. Finance v průběhu proměnlivého období může ochránit produkt Generali Fond vyvážený, který reaguje za investory.

Úrokové sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech umožňují v současné době střadatelům dosáhnout na úročení přes šest procent. Bývaly doby, kdy se dlouhá léta zhodnocení drželo u nuly, a ve snaze nalákat nové klienty nabídla některá banka 1 až 2 % sazbu. Nynější výše sazeb může však v příštím roce opět klesat a střadatelé by tak neměli nechávat své úspory ležet ladem. Dle průzkumu Lví podíl mají Češi na spořicích účtech v průměru uloženo 170 000 korun. Část těchto úspor by přitom mohli investovat a úspory ochránit v proměnlivých dobách.

Generali Fond vyvážený za vás reaguje na proměnlivé úrokové sazbyGenerali Fond vyvážený za vás reaguje na proměnlivé úrokové sazby | iStock

Jak to funguje?

Výnosy na depozitních účtech, ale i úrokové sazby na úvěrech, totiž ovlivňují sazby vyhlašované Českou národní bankou, která je využívá mimo jiné pro to, aby bojovala právě s inflací. Pokud dojde ke zvýšení úrokové sazby, zdraží se také úvěry a lidé si tolik nepůjčují. V tomto momentě jsou výhodné sazby na spořicích účtech a lidé začnou šetřit. Ekonomika se zpomalí, inflace klesne, protože už není důvod k dalšímu zdražování.

Jakmile se vyšší sazby takto projeví, ekonomika dochází ke svému zpomalení a cyklus se může obrátit. Česká národní banka sazby sníží, úvěry se zlevní, klienti si více půjčují a více se utrácí. A začne růst inflace. Následuje cyklus, který se opakuje stále dokola.

Generali Fond vyvážený za vás reaguje na proměnlivé úrokové sazbyGenerali Fond vyvážený za vás reaguje na proměnlivé úrokové sazby | iStock

Jak ochránit své úspory v období plném změn?

Pokud si chceme peníze odkládat dlouhodobě, je dobré zaměřit se na ochranu úspor před inflací a peníze co nejvýhodněji uložit do spolehlivých a výnosnějších produktů. Právě konzervativní fondy mohou také těžit z výhodných sazeb a mají oproti běžnému bankovnímu účtu možnost využít i dluhopisy, u kterých se sazby nemění „ze dne na den“ jako u depozitních účtů.

Zajímavou variantou, kam dlouhodobě ukládat své finance, je například Generali Fond vyvážený, který má unikátní strategii investování. Jedná se o ideální variantu pro klienty, kteří upřednostňují nižší míru kolísavosti v delším časovém horizontu. Je zároveň postaven na investiční strategii, která je využitelná jak v době klesajících, tak rostoucích úrokových sazeb.

Fond, který reaguje za vás

Generali Fond vyvážený v období klesajících úrokových sazeb nakupuje dluhopisy s delší splatností a klientům tak „fixuje“ vyšší sazby. Ve chvíli, kdy dojdou do splatnosti a trh se otočí, zainvestuje do nejvýhodnějších depozitních účtů. Klient se tak nemusí o nic starat, na konzervativním trhu má peníze uložené vždy tam, kde je to pro něj nejvýnosnější.

Fond je také unikátní v tom, že klienti mohou mít peníze uložené v dluhopisech nebo depozitních produktech, se kterými je možné provádět i tzv. repo operace, v rozmezí 0–100 %, tedy bez limitu. V rámci jiných dluhopisových investičních strategií je totiž obvykle nutné investovat alespoň 80 % do dluhopisů i přes to, že pro ně nejsou dobré vyhlídky. Peníze tak nelze plně převést na depozitní účty, i když by to bylo pro investory nejvýhodnější. Generali Fond vyvážený toto však dokáže.