Threads: Nová sociální síť od Meta vstoupila do Česka a celé EU

Zdroj: Shutterstock

Sociální sítě jsou stále více neoddělitelnou součástí našeho každodenního života. Jedním z největších hráčů v tomto digitálním prostoru je společnost Meta, která stojí za giganty jako Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger. Nyní se k tomuto portfoliu přidává další platforma: Threads. Na rozdíl od Instagramu nebo TikToku, které jsou zaměřeny na vizuální obsah, Threads klade důraz na text a kratší zprávy. Cílem je nabídnout přímou konkurenci síti X (dříve Twitter), která patří Elonu Muskovi.

Co přináší Threads?

Threads se prezentuje jako moderní sociální síť, která klade důraz na autenticitu a hloubku online konverzací. Vyznačuje se svým unikátním přístupem, který odlišuje od tradičních sociálních sítí. Threads je možné navštívit na oficiální webové stránce www.threads.net. Oficiální aplikaci lze stáhnout v app storech Google Play a v AppStore. Přihlášení je vázané na profil na Instagramu. Pokud profil vytvořený ještě nemáte, bude nutné ho nejprve založit, následně získáte přístup do Threads. 

„Pro uživatele může být velkým lákadlem fakt, že Threads je zatím prakticky bez reklam. Aktuálním cílem sítě je získat co největší bázi aktivních uživatelů. Až ji bude mít vybudovanou, začne lukrativní prostor nabízet inzerentům,“ říká Nicola Husníková, Head of Creative & Social Media agentury Marketup.

Jak Threads funguje?

Platforma umožňuje uživatelům vytvářet a účastnit se diskuzí podle specifických témat nebo zájmů, což poskytuje prostor pro formování komunit s podobnými zájmy a názory. Kromě toho nabízí pokročilé nastavení soukromí, což umožňuje uživatelům mít větší kontrolu nad tím, kdo může vidět a reagovat na jejich příspěvky. 

Tato funkcionalita je klíčová pro udržení bezpečného a přívětivého prostředí. Další významnou vlastností je podpora různých formátů obsahu, včetně textu, obrázků, videí a dalších interaktivních prvků, což uživatelům poskytuje širokou paletu možností, jak se vyjádřit a sdílet své názory a zkušenosti.

Spuštění v Evropské unii a v České republice

Nová sociální síť Threads byla ve Spojených státech, Velké Británii a řadě dalších zemí spuštěna už v červenci 2023. Země Evropské unie si ovšem musely počkat z důvodu přísné unijní regulace internetových služeb. Oficiální spuštění Threads dne 14. 12. 2023 v zemích Evropské unie, tedy včetně České republiky, tak představuje významný milník pro tuto platformu. 

Tento krok umožňuje uživatelům v těchto regionech plně využívat všech funkcí platformy a začít vytvářet a sdílet obsah. Tato expanze také signalizuje zájem Threads o multikulturní a jazykově rozmanité publikum.

Dopad na sociální média v Evropě

S příchodem Threads do Evropy se otevírá nová kapitola pro sociální média. Síť nabízí alternativu k síti X v době, kdy se Muskova platforma potýká s kritikou a ztrátou důvěry některých uživatelů a inzerentů. Bude zajímavé sledovat, jak se Threads umístí na evropském trhu sociálních médií a jaký dopad to bude mít na digitální komunikaci a marketing.

 „První vlna spuštění Threads v daných zemích vyvolala velký zájem a síť získala přes 100 milionů uživatelů během pouhých pěti dní. Počáteční vlna nadšení však brzy vyprchala a počet aktivních uživatelů výrazně klesl. Uvidíme, zda se tento trend bude opakovat i v zemích Evropské unie,“ uzavírá Nicola Husníková z agentury Marketup.