Vyrazte do Řecka na podzim! Galaxidi je malebný klenot středního Řecka

Galaxidi je malebný klenot středního Řecka

Galaxidi je malebný klenot středního Řecka Zdroj: Shutterstock

Archeologické muzeum v Delphi - kousek od Galaxidi
Archeologické muzeum v Delphi - kousek od Galaxidi
.
4
Fotogalerie

Podzim je ideálním obdobím pro cestování po Řecku. Teploty jsou příjemné a navíc se neprodíráte zástupy turistů. V jednom z nejkrásnějších řeckých přístavních měst Galandi objevíte historické domy a okouzlující úzké uličky. Pokud hledáte místo pro podzimní dovolenou, neváhejte a vydejte se do tohoto kouzelného města.

Historie na každém koutu

Sídelní domky kapitánů a úzké dlážděné uličky zde vytvářejí atmosféru, která vás nutí k relaxačnímu tempu procházky. Tradiční architektonické prvky, jako jsou pestrobarevné fasády, mramorové oblouky nad vchody, dvory zdobené květinami a kamenné balkony s figurkami, zde oživují dávné příběhy. Některé z nejlépe zachovalých historických budov zahrnují radnici v sídle Tsalaggyras, Muzeum lidového umění v sídle Aggelis, Dívčí školu a budovu Mpourzeiko.

Město Galaxidi je bohaté na starověké památky. V městském parku určitě navštivte hrobku krále Locrose nebo pozůstatky starověkých hradeb v Oianthi. Při procházce městem projdete přes pět tradičních náměstí. Nejvyšší bod představuje kostel Agios Nikolaos, který vás ohromí vyřezávanou ikonostázou, dvěma majestátními věžemi a impozantní kupolí. Dalším náboženským pokladem města je kostel Agia Paraskevi, jehož dvůr zdobí sluneční hodiny a zvěrokruh.

Nádherné výhledy a mořské speciality

Nedaleko přístavu nesmíte opomenout návštěvu zelené oázy Pera Panta. Z tohoto místa stvoořeného pro fotografování se vám otevře krásný výhled na celé město. Procházky po přírodě vám zpříjemní návštěva místních restaurací, kde si vychutnáte vynikající mořské plody. Nezapomeňte ochutnat ravani, což je místní druh sirupového dortu. Další místní specialitou je karneval s tradiční dionýskou zábavou "alevromoutzouromata," kdy po sobě lidí hází barevnou moukou.

Blízkost k pokladům Delf

Velkou výhodou tohoto malebného Galaxidi je jeho blízkost k úchvatnému archeologickému nalezišti Delfy. Pokud hledáte kombinaci historie, kultury a nádherného přírodního prostředí, Galaxidi je tou pravou destinací.

Archeologické muzeum v Delphi - kousek od GalaxidiArcheologické muzeum v Delphi - kousek od Galaxidi | P.Merakos / Archive of GNTO

Podzim v Řecku nabízí ideální podmínky pro dovolenou mimo hlavní turistickou sezónu. Teploty jsou příjemné, pláže nejsou přeplněné a města, jako je Galaxidi, získávají zpět své půvabné klidné tempo. Vydejte se do tohoto malebného města a nechte se unést jeho historií, kulturou a nádhernou atmosférou.

Archeologické muzeum v Delphi - kousek od GalaxidiArcheologické muzeum v Delphi - kousek od Galaxidi | P.Merakos / Archive of GNTO

Ať už jste dobrodruh, milovník historie nebo prostě jen hledáte místo, kde si odpočinete od každodenního shonu, Galaxidi vám nabídne vše, co hledáte.

Článek vznikl ve spolupráci s Řeckou turistickou centrálou.

..