Aplikace udělá z kanceláří centrum hotelových služeb, říká zakladatel start-upu Spaceflow

Zakladatel a generální ředitel proptechového start-upu Spaceflow Lukáš Balík.

Zakladatel a generální ředitel proptechového start-upu Spaceflow Lukáš Balík. Zdroj: Spaceflow

V soutěži CBRE Zasedačka roku 2016 získaly speciální cenu poroty kanceláře společnosti Expedia.
V soutěži CBRE Zasedačka roku 2016 vyhrála v kategorii Chytrá kancelář centrála vývojářské společnosti STRV.
Zdravá kancelář a Hlasování veřejnosti - CSC Software
V soutěži CBRE Zasedačka roku 2016 získaly speciální cenu poroty kanceláře společnosti Expedia.
Kancelář jako DNA firmy - Notino
9
Fotogalerie

V Česku se objevují první start-upy ze sféry takzvaného proptechu. Tak se v realitách označuje digitální trend, který má podobně jako fintech ve finančnictví překreslit rozložení sil v oboru. Šéf proptechového start-upu Spaceflow Lukáš Balík líčí svou globální vizi založenou na zásadní změně toho, jak zaměstnanci využívají administrativní a další budovy.

Jak rozvinutá je sféra proptechu?

Když jsme před dvěma lety začínali,  museli jsme trh edukovat. Neexistovaly například žádné proptechové konference,dnes je jich jako hub po dešti. Zvyšuje se také počet proptechových projektů. Část z nich ale nakonec skončí v nějakém meziprostoru, protože nepřemýšlí nad škálovatelností ani nad uživatelskou zkušeností.   

V čem spočívá novost vaší aplikace?

Technologie v budovách fungovaly vždycky, byly však zaměřené jen na technickou stránku věci a konečný uživatel zůstával stranou. Naše aplikace vytváří pro zaměstnance v budovách zcela novou uživatelskou zkušenost a vlastně i komunitní platformu. Navíc se nebavíme jen o kancelářích. Naše aplikace je použitelná pro jakýkoliv typ budovy včetně bytových staveb nebo například i ve studentském bydlení.

Jaká je reakce trhu?

Majitelé budov již mají o těchto nových technologiích mnohem lepší povědomí než před dvěma lety a je to něco, co chtějí. I nájemci si již uvědomují, že technologie můžou vytvořit novou hodnotu i pro jejich zaměstnance.

Co můžete vlastníkům budov i nájemcům přinést?

Majitelé nemovitostí můžou díky nám nalákat mnohem atraktivnější nájemce. Navíc si pak nájemníky můžou lépe udržet. Dalším faktorem je, že technologie v současnosti již zvyšují hodnotu samotné budovy. Spaceflow navíc vlastníkům pomáhá díky napojení na okolní služby vytvořit nový příjem.

Aplikace umožňuje majitelům rovněž přímo komunikovat s nájemci, dělat rychle různé ankety a vyhodnocovat, na co se u dalších svých budov zaměřit. Samotným nájemcům se zase vytváří zcela nový prostor, jak budovu užívat. Směřuje to k hotelovému využívání kancelářského centra. Celý obor real estate se naprosto promění – od poskytování nájmu ke skvělé uživatelské zkušenosti.

Majitelé nemovitostí už těmto technologiím rozumějí?

Představy majitelů budov o tom, co všechno by aplikace měla umět, jsou někdy trochu přehnané. Spousta vlastníků by nejraději smazala všechny aplikace s tím, že by měli veškeré funkce v jedné. Aplikace pro budovu ale musí být v první řadě uživatelsky jednoduchá a přehledná.

Kam se vám už podařilo proniknout?

Jsme například v kancelářských centrech společnosti CA Immo, spolupracujeme se skupinami J&T a CPI, kde jsme například v budovách Rustonky a Luxembourg Plaza. Pracujeme rovněž na vybudování pozice v Londýně, kde už také na různých projektech jsme a rovněž jsme tam již otevřeli místní zastoupení. Naším cílem je globální expanze a Spaceflow jako standard v budovách.