Česko je maratonec, který zastavil na dvacátém kilometru, říká šéf Panattoni Pavel Sovička

Pavel Sovička

Pavel Sovička Zdroj: Anna Vacková, E15

Pavel Sovička
Pavel Sovička
Pavel Sovička
Pavel Sovička
Pavel Sovička
9
Fotogalerie

Mohou si čeští politici a úředníci vybírat, kteří zahraniční investoři smějí v Česku stavět? Podle ředitele developerské společnosti Panattoni Pavla Sovičky rozhodně ne. „Takto to nefunguje. I Německo se pere o firmy. Polsko se pere o firmy. Pokud se budeme tvářit tak, že vlastně nevíme, jestli je tady chceme, nikdo nepřijde. A je to už znát.  Nové velké projekty tu skoro nejsou. Zatímco do Polska jich stále přichází dost,“ říká šéf firmy, která s americkými majiteli v zádech staví sklady a průmyslové haly. A vybudovala mimo jiné distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi u Prahy.

Skoro polovina skladů se nyní staví spekulativně, tedy bez předem zajištěných nájemců. Vyplácí se to?

Věřím, že spekulativní výstavba se vyplácí tam, kde je větší poptávka než nabídka. Aktuálně to platí pro Brněnsko, okolí Prahy a Plzeňsko. Tyto trhy unesou spekulativní výstavbu. V jiných regionech žádný velký boom ve spekulaci nevidíme. Například trh na Ostravsku je pomalejší. Je tam obrovská konkurence z polského Slezska.

Postavené haly tedy nejsou prázdné?

Kromě jednoho případu v Plzni jsem v současnosti neviděl, že by hala po dokončení zůstala déle než šest měsíců prázdná. Trh funguje a je velmi nízká neobsazenost.

Třeba na Ostravsku není dost lidí?

Tam je stále ještě hodně zaměstnanců navázaných na těžební průmysl. Řada servisních organizací kolem těžby uhlí má spoustu pracovníků, které bude muset někde uplatnit. Řada zájemců o průmyslové plochy však vnímá tento typ zaměstnanců jako nevyužitelné v dalším byznysu. Horníky podle nich nejde snadno začlenit do klasického průmyslu. 

Přijde za vámi průmyslový výrobce, který chce v Česku postavit závod. Zeptá se, kde sežene lidi. Co mu poradíte?

První otázka zaměstnavatelů je, kde lidi ubytujeme. Samozřejmě plánujeme výstavbu ubytování, řešíme s městy rozvoj rezidenční zástavby. Nedostatek zaměstnanců je celoevropský problém.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!