Předběhli jsme Colt a Heckler & Koch, říká šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík Zdroj: Tomeš Michael

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
6
Fotogalerie

Ještě před pěti lety hleděla Česká zbrojovka Uherský Brod „velké čtyřce“ výrobců ručních palných zbraní z povzdálí na záda. Dnes už je vše jinak. „Už lze hovořit o velké pětce, v níž Česká zbrojovka patří přesně doprostřed,“ říká šéf firmy Lubomír Kovařík. „Předběhli jsme Colt a Heckler & Koch, takže jsme za Berettou a Sig Sauerem. A na pomyslném žebříčku výrobců ručních palných zbraní se posouváme stále výš.“ 

Loňským prodejem 330 tisíc kusů zbraní a konsolidovanými tržbami téměř pět miliard korun jste opět zaznamenali rekord. Lze v expanzi ještě pokračovat?

Domnívám se, že ano, i když situace na trhu je čím dál obtížnější. Prodeje v jednotlivých zemích světa omezuje stále přísnější legislativa. Trh přitom neroste. Pokud někde uspějeme, je to na úkor konkurence, kterou vytlačujeme z jejích tradičních pozic.

V posledních letech více pronikáte do Spojených států. Co to obnáší?

Když jsem v roce 2006 přišel do České zbrojovky, jedním z mých cílů bylo dostat její výrobky do ozbrojených složek Česka, Slovenska a USA. I kvůli tomu chceme do Ameriky do dvou let přenést část výroby. Stávající kapacity v Uherském Brodu jsou nedostatečné i proto, že Spojené státy odebírají zhruba polovinu celé naší produkce.

Svůj trh si ale Američané chrání daleko důsledněji než ostatní země. Museli jsme splnit kritéria Úřadu pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives), který uděluje body za klíčové vlastnosti a parametry zbraní. Pokud nevyhoví, nemají šanci. Museli jsme udělat mnoho opatření, abychom uspěli.

Další důvody přenesení výroby?

Je jím Buy American Act, tedy zákon, který říká, za jakých podmínek lze dodávat federálním organizacím. Pokud cílíme na americkou armádu, musí náklady na komponenty našich zbraní vyrobené v USA tvořit minimálně 60 procent celkových nákladů. Tento zákon zvýhodňuje především americké firmy a ty zahraniční tlačí právě k přenesení výroby. Mimochodem, tento zákon chrání strategické zájmy státu. Myslím, že je to jediná cesta, jak je nejen chránit, ale i posilovat.

Kolik zbraní chcete v USA produkovat?

Kapacity vybudujeme na 200 tisíc kusů ročně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!