Chystaná regulace konopí omezí černý trh a ušetří státu peníze, říká aktivista

Konopný aktivista Miroslav Vlček

Konopný aktivista Miroslav Vlček Zdroj: Info.cz

Dlouho očekávaný zákon o legalizaci konopí začíná mít ostré obrysy. Jak by mohla vypadat finální varianta, poodhaluje v rozhovoru pro Info.cz konopný aktivista Miroslav Vlček, který se na přípravě přelomového zákona spolupodílí.

Rozhovor vyšel na Info.cz.

Jaká je vaše role v připravovaném návrhu zákona o legalizaci konopí?

Jsem členem skupiny Asociace konopných klubů. V rámci Expertní skupiny pro přípravu rámcového návrhu k regulaci trhu s konopím se podílíme na přípravě nového zákona, máme ho k nahlédnutí, můžeme ho komentovat. Známe základní parametry toho, co by v něm mělo být. 

Existuje víc variant?

Celkově bylo osm variant, pokud dobře počítám. Na té poslední variantě existuje, podle mých informací, vládní shoda, jak jsem pochopil z toho, co řekl pan (národní protidrogový koordinátor Jindřich - pozn. red.) Vobořil. Ten nestandardně, mimo běžné skupiny, které tvoří obdobné zákony, pozval k tvorbě zákona i odborníky z neakademických sfér, čehož si velice vážíme. Společně jsme se snažili najít nejlepší průsečík všech názorů a zkušeností. Velmi se přibližujeme nedávno uzákoněnému německému zákonnému rámci. 

Takže by na něj mohla kývnout i KDU-ČSL?

V pověření, které dostal protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil od premiéra Petra Fialy, se jasně píše, že se koalice dohodla na přípravě zákona, který umožní samopěstování a konopné kluby. KDU-ČSL veřejně deklaruje, že nemá žádný problém se samopěstováním. Z nějakého důvodu jim vadí konopné kluby, což je právě „moje parketa“. Ale nevím, co přesně jim na nich vadí.

Kdy by mohl být návrh hlasován ve Sněmovně? A co se stane, když se tuto „finální“ variantu nepodaří schválit?

Podle mých informací tuto novelu bude projednávat vláda velmi brzy, v řádech týdnů. Pokud se schválit nepodaří, hrozí riziko, že přírodní lék, který naše civilizace používá již tisíce let, bude zakázaný. A budou se prodávat a konzumovat syntetické kanabinoidy, které jsou několikanásobně nebezpečnější. Některé bych neváhal označit za jedovaté.

Pokud budou kolem návrhu zbytečné průtahy, KDU-ČSL nejspíš od domluvy odstoupí, protože příští rok nás čekají volby a podle mého osobního názoru nebude tato strana chtít být spojována s konopím a mediální kampaní ohledně legalizace uprostřed předvolební kampaně.

Pojďme si diskutovaný návrh zákona přiblížit.

Je tam samopěstování, na které existují různé náhledy: jestli má být povoleno pět kytek, nebo tři metry čtvereční, jak stojí v dosud posledním návrhu. Pro ilustraci: Někdo si pěstuje více malých květin konopí, další třeba dvě velké kytky. Experti spočítali, že na daném prostoru vypěstují všichni přibližně stejné množství konopných květů – marihuany.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!