ČSSD zpohodlněla. Teď je příležitost, aby to znovu byla lidová strana, říká Matěj Stropnický

Matěj Stropnický ani Jana Máláčová se do Sněmovny nedostali.

Matěj Stropnický ani Jana Máláčová se do Sněmovny nedostali. Zdroj: Profimedia.cz

Sociální demokracie se poprvé v historii České republiky nedostala do dolní komory parlamentu. V poslaneckých lavicích tak nezasedne ani Matěj Stropnický, který kandidoval na druhé pozici kandidátky ČSSD v Praze. Levicoví voliči volí premiéra Andreje Babiše, protože vidí, že se umí postavit ODS, řekl Stropnický deníku E15 bezprostředně po sečtení volebních výsledků. 

Jak hodnotíte výsledek ČSSD? 

Je to strašně těsná prohra, 15 tisíc hlasů, což je více než statistická chyba. Ale je to prohra.

V čem ČSSD nejvíce chybovala? 

Kampaň měla být razantnější. 

Vy jste byli s paní ministryní Maláčovou málo razantní? 

My jsme byli jen jeden kraj. Těch málo prostředků, co bylo, mělo být využito k ostřejší komunikaci a k většímu vymezení vůči pravicové vládě, která posílá do opozice zejména běžné občany. Teď přijdou škrty a privatizace, na které jsme upozorňovali ve videích. 

S výsledkem v Praze jste spokojen? 

Sociální demokracie v Praze má dlouhodobě složitou situaci a s tím jsme počítali. Podařilo se přibrzdit pád, ale sám s tím výsledkem spokojený být nemohu. 

Vstoupíte teď do ČSSD a pokusíte se ji obnovit? 

V tuto chvíli nevím. 

Jak tedy hodnotíte své zapojení se kampaně sociální demokracie? 

Kampaň, kterou jsme odvedli s Janou Maláčovou v Praze, byla strašně svobodná, mohl jsem říkat, co si skutečně myslím a co mi přišlo důležité v kampani pojmenovat. To jsem v zelených dělat nemohl. 

Co jste udělali vy osobně špatně? Nebyla například chyba mluvit o Husákových bytech (Stopnický v kampani navrhoval výstavbu státních bytů – pozn. red.)? 

Na naší kampani chyby neshledávám, ale možná to vyžaduje odstup. 

Jak hodnotíte působení předsedy Hamáčka, za jehož vedení volební výsledky konstantně klesaly a dostal ČSSD pryč ze sněmovny? 

Viděli jsme to ve fabrikách i v ulicích, lidé, kteří jsou na tom sociálně hůř, čekají, že důvěru dají tomu, kdo je razantní. Musíte být třikrát silnější než ti, kdo plují po povrchu a oslovují zajištěné lidi. Když jdete proti systému a chcete ho změnit výrazně, což je levice v mém podání a ministryně Maláčové, tedy přenastavit daňový systém a zároveň zanechat celou řadu benefitů, tak proti vám stojí silní nepřátelé, musíte tedy být hodně tvrdý, což vedení sociální demokracie nebylo. Proto levicové voliče získává Babiš, protože vidí, že on se umí postavit ODS a demobloku.

Sociální demokracie tedy nebyla důvěryhodná? 

Sociální demokracie zpohodlněla. Teď je příležitost, aby to znovu byla lidová strana.

Věříte, že se to stane? 

ČSSD znám málo zevnitř, neznám potenciál členské základny. Ale ten, kdo se bude chtít postavit do čela strany, jestli někdo takový bude, tak bude muset vytvořit širší společenské hnutí. 

Vaše kampaň s Janou Maláčovou ke vstupu strany do sněmovny nestačila. ČSSD ale měla více ministrů, třeba šéfa rezortu zemědělství Miroslava Tomana a další. 

Ministr Toman je agrobaron jako Babiš. To není žádný sociální demokrat. 

Chyba tedy byla v těchto lidech? 

Stranu ve volbách musejí reprezentovat lidé, kteří jsou autentičtí, a s tím má strana problém. To je klíčová věc, kterou bude muset ČSSD řešit. Hledat lidi i venku.