Další přerušení těžby bychom už zřejmě nepřežili, říká šéfka OKD Vanda Staňková

Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD

Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD Zdroj: Michael Tomeš

Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD
Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD
Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD
4
Fotogalerie

Už za půl roku dojde k ukončení těžby na dvou ze tří posledních dolů černouhelné těžební společnosti OKD. I přestože část zaměstnanců přejde pod státní podnik Diamo, řada pracovníků bude muset nalézt uplatnění jinde. „Nemusejí se obávat, že bychom se o ně nepostarali, s podobnými situacemi počítá kolektivní smlouva a institut hromadného propouštění. Propuštění zaměstnanci budou mít nárok až na jedenáct platů, což je maximum možného,“ ubezpečuje předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

OKD nedávno znovu začalo těžit. Jde vše podle plánu?

Ano, a to přestože jsme museli být velice opatrní a z bezpečnostního hlediska naprosto precizní. Po šesti týdnech odstávky bylo velmi náročné naběhnout na původní režim, ale zvládli jsme to a jedeme naplno.

To znamená, že těžíte stejně jako před pozastavením těžby?

S tímto obdobím to úplně srovnávat nelze. Musíme plnit především technický režim, což v tuto chvíli plníme na sto procent. Máme dokonce i rezervu.

Můžete vyčíslit, o kolik nyní těžíte méně?

To se opravdu nedá srovnávat. V únoru jsme si nastavili byznys plán, ale hned po příchodu pandemie bylo zřejmé, že se tento cíl splnit nedá. I tento původní únorový plán přitom počítal s postupným poklesem těžby. Nyní ho máme aktualizovaný a plníme ho.

S čím tedy počítal únorový plán?

Plánovali jsme pro tento rok výrobu 3,6 milionu tun, nyní je to o bezmála 40 procent méně.

Museli jste i propouštět?

Ne, u kmenových zaměstnanců je počet stejný, zhruba 5800 lidí. Počet agenturních a dodavatelských zaměstnanců byl v únoru dohromady zhruba dva tisíce. Těch ubyly dohromady zhruba desítky.

Jak je to s plánovanými tržbami a ztrátou?

Tržby a ztráta budou proporcionálně oproti únorovému plánu ještě o něco horší, a to především z důvodu dramaticky nižších cen uhlí na trhu. Jak koksovatelné, tak energetické uhlí zlevnilo o zhruba polovinu oproti začátku roku 2019. Na druhou stranu musím říci, že se nám nejen meziročně, ale i oproti plánům, podařilo výrazně snížit náklady. Tyto úspory přesáhnou miliardu.

To ale nejspíš budou úspory spojené se sníženou těžbou. Nebo se pletu?

Ne, šetříme skutečně všude, kde se dá.

Kde například?

Může to být energie, materiál či například opravy. Většinu těchto položek soutěžíme, což snižuje cenu. Navíc se snažíme část materiálu využívat i vícekrát, pokud to jde.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!