OKD letos vytěží o 40 procent méně než loni. Ztráta přesáhne miliardu

OKD, horníci

OKD, horníci Zdroj: ctk

OKD (důl Darkov)
Ilustrační foto
OKD přerušila těžbu ve všech dolech, kvůli hackerskému útoku
OKD
OKD
12
Fotogalerie

Jediná černouhelná společnost v zemi, karvinská OKD, už má předběžné odhady nákladů spojených s přerušením těžby. Na základě těchto čísel už aktualizovala letošní plán. Nově předpokládá, že těžba dosáhne zhruba 2,1 milionu tun černého uhlí, což je o bezmála 40 procent méně než loni.

„Tržby a ztráta budou proporcionálně ještě o něco horší, a to především z důvodu dramaticky nižších cen na burze,“ připustila předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Ztráta OKD tak v letošním roce podle všeho přesáhne miliardovou hranici.

Kromě nízkých cen uhlí totiž budou hrát významnou roli také vysoké fixní náklady. „V případě, kdy těžíme dle plánu, jsou fixní a variabilní náklady zhruba půl na půl, kvůli přerušení těžby ale mohou fixní náklady v celoročním vyjádření dosahovat 60, možná až 70 procent. S plánovaným poklesem těžby budou fixní náklady navíc poměrně čím dál vyšší i bez přerušení těžby,“ řekla k příčínám předpokládané ztráty Staňková.

V loňském roce vykázala OKD ztrátu 861 milionů korun oproti předloňskému zisku 1,29 miliardy. Výrazná loňská ztráta je podle firmy způsobena především poklesem cen uhlí a výbuchem metanu v Dole ČSM, při kterém na konci roku 2018 zemřelo 13 horníků. 

Kvůli špatné hospodářské situaci firmy by těžba v dolech Darkov a ČSA měla skončit už v únoru příští roku.  O tom, kdy skončí těžba na posledním dole, tedy ČSM, se má vláda rozhodnout na konci srpna. Rozhodující vliv bude hrát nejen vývoj cen uhlí, ale také kondice na energetickém a ocelářském trhu, kde působí odběratelé OKD.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V dolech pracuje celkem 5800 kmenových zaměstnanců a zhruba dva tisíce dodavatelských.