EET vystavěla digitální dálnici. Posunula nás na úroveň vyspělé Evropy, říká šéf firmy Editel

Ředitel technologické společnosti Editel Jan Mrvík

Ředitel technologické společnosti Editel Jan Mrvík Zdroj: Editel

Společnost Editel zabývající se elektronickou výměnou dokumentů aktuálně uzavřela strategické partnerství s Factoringem České spořitelny, které pomůže digitalizovat byznys s pohledávkami. Kromě toho vidí příležitosti v elektronické evidenci tržeb. Na rozdíl od malých obchodníků si šéf Editelu Jan Mrvík EET pochvaluje.

Jak postupuje zavádění elektronické výměny dokumentů ve firemní sféře?

Mnohem rychleji než ve státní sféře. Motivem firem je pracovat efektivně a optimalizovat rutinní záležitosti. Kromě toho obecně scházejí zaměstnanci.

V zahraničí pokročili v potlačování papíru dál?

Česko ve využívání e-dokumentů dlouhodobě zaostává. Nejmarkantnější je porovnání s Estonskem, kde lze elektronicky komunikovat s úřady veřejné správy a vládou téměř v plném rozsahu.

Co pro váš byznys znamenají změny typu EET?

EET považuji za jeden z nejzásadnějších v poslední době. Nejenže nás posunul na úroveň vyspělé Evropy, kde je samozřejmé vydávat účtenky, ale také dobudoval „digitální dálnici“. Každý z účastníků EET má chytrou kasu a připojení k internetu. Je jen otázkou času, kdy po této elektronické dálnici začne naplno jezdit také elektronická fakturace.

Kam bude vaše společnost expandovat?

Loni jsme vstoupili do automobilového průmyslu, letos do financí. Vidíme tam velmi zajímavý potenciál a nezůstaneme jenom u vstupních dveří. Naším cílem je etablovat se jako jednička elektronické fakturace a integrace procesů v každém z těchto oborů, tak jako tomu už je dnes v případě obchodních řetězců nebo logistických firem.