Banky digitalizují pohledávkový byznys za více než sto miliard

Trh s krátkodobými podnikovými pohledávkami známý pod názvem factoring je další sférou finančnictví, do níž masivně pronikají nové technologie. (ilustrační foto)

Trh s krátkodobými podnikovými pohledávkami známý pod názvem factoring je další sférou finančnictví, do níž masivně pronikají nové technologie. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš

Česká spořitelna uzavřela strategické partnerství s technologickou společností Editel. (ilustrační foto)
Komerční banka ve factoringu využívá zabezpečené elektronické rozhraní a do budoucna elektronickou výměnu dokumentů
UniCredit Bank používá  systém Aquarius od společnosti HPD Software.
4
Fotogalerie

Česká spořitelna startuje ve spolupráci se společností Editel automatizaci factoringového byznysu. Finanční technologie začínají ovládat obchody s firemními pohledávkami také u dalších bank.  

Trh s krátkodobými podnikovými pohledávkami známý pod názvem factoring je další sférou finančnictví, do níž masivně pronikají nové technologie. Digitalizace factoringového trhu má být pro tuto sféru, v níž se ročně protočí přes 130 miliard korun, novým motorem růstu. Česká spořitelna kvůli tomu aktuálně podepsala strategickou spolupráci se společností Editel. Ta patří mezi lídry trhu s elektronickou výměnou dokumentů.   

Faktoring využívají například dodavatelé řetězců. Ty si podle hlasů z trhu občas dávají se splácením závazků na čas. Factoring dodavatelům umožňuje pohledávku ještě před dobou splatnosti prodat a získat tak hotovost. Daní za rychlé inkaso peněz ale je, že zpravidla dostanou menší částku, než na jakou fakturu vystavili.

„Dokážeme tím zrychlit a zároveň zjednodušit práci s dokumenty, což bude znamenat rychlejší přísun finančních prostředků pro klienta a také mnohem menší podíl lidské práce na obou stranách,“ uvedl k důvodům kontraktu s Editelem šéf Factoringu České spořitelny Karel Nováček.

Projekt nazvaný Edifactoring startuje i na úrovni centrál obou společností v Rakousku. Postupně se rozšíří na všechny trhy, kde obě firmy působí.

Očekává se, že digitalizace byznysu s pohledávkami do něj přitáhne nové peníze. „Faktoring se tak může stát dostupnější i pro ty zájemce, které dosud naše nabídka neoslovila,“ řekl Adam Fidler, šéf společnosti Factoring Komerční banky.

Česká spořitelna je první z velkých bank, která podobnou spolupráci s vnější technologickou firmou zahájila. Další bankovní domy si zatím vystačí s nakoupenými řešeními. Například ČSOB Factoring komunikuje s klienty přes aplikaci FactorLink. UniCredit Bank používá  systém Aquarius od společnosti HPD Software. Zabezpečené webové rozhraní a do budoucna elektronickou výměnu dokumentů má též Komerční banka.

Část bank nevylučuje, že digitalizaci factoringu zrealizují prostřednictvím spojení s fintechovými start-upy a firmami, které již v této sféře působí. Po vhodných akvizičních terčích se rozhlíží například Komerční banka nebo UniCredit Bank.  

Podle informací E15.cz kroužily banky například kolem společnosti Investiční aukce, která se nedávno přejmenovala na Platební instituci Roger. Kapitálově je za projektem  investiční skupina bývalého šéfa PPF Investments Jiřího Rydvana a spolumajitelů e-shopu Zoot.cz Ladislava Trpáka a Jiřího Ladžova.

Na tomto projektu ovšem vydělá i Česká spořitelna. Na podzim schválila factoringovému start-upu úvěrovou linku na financování faktur za několik desítek milionů korun.

Rozhovor s ředitelem společnosti Editel Janem Mrvíkem čtěte v pondělním vydání deníku E15.