Kauce pro odvolání u dopravních staveb jsou zastrašováním občanů, kritizuje Ťokův návrh předseda Dětí Země

Dálnice D3

Dálnice D3 Zdroj: Profimedia.cz

Ministerstvo dopravy pod vedením ministra Dana Ťoka chce zavedením lhůt a kaucí pro odvolání zrychlit povolování dopravních staveb. Kauce za podání odvolání mají začínat na 25 tisících korunách. Dopravní stavby by také nově mohly být umístěny a povoleny v jediném řízení, a to na základě méně podrobné dokumentace. To by mohlo zkomplikovat fungování ekologickým organizacím, které upozorňují na možný vliv staveb na přírodní prostředí. „Bylo by to diskriminační opatření v rozporu s ústavním pořádkem České republiky,“ říká předseda sdružení Děti Země Miroslav Patrik.

Jak hodnotíte návrh ministerstva dopravy?

Jde o klasickou ukázku arogance politické moci, neboť cílem je významné omezení účasti veřejnosti při rozhodování vysokou finanční překážkou. Bylo by to diskriminační opatření v rozporu s ústavním pořádkem ČR. Navíc je absurdní, aby nebyly podstatné právní a věcné argumenty spolků a majitelů nemovitostí, ale množství peněz.

Pokud nebude existovat odvolací řízení, tak hrozí vážné riziko zavalení správních soudů, takže současný problém s nekvalitní státní správou a s nestabilním právním prostředím se opět nevyřeší.

Budete podávat méně rozkladů vůči dopravním stavbám kvůli tomuto nařízení, pokud vejde v platnost?

Nelze brát vše, co ministr Ťok říká, až tak vážně. Je to politické zastrašování angažovaných občanů, kterým jde o správné a otevřené fungování státu v mezích zákona a o demokratickou diskusi. A tyto hodnoty se musí zachovat. Výsledek návrhu proto nelze předvídat.

Podaří se Ministerstvu dopravy zrychlit výstavbu tímto nařízením?

Těžko říci, ale jistě se asi několik týdnů ušetří. Tyto nápady ovšem nijak neřeší hlavní problémy s pomalou přípravou velkých staveb, kterými jsou nekvalitní práce investorů bez řádné komunikace s dotčenými lidmi, nízká kvalita úředníků, obrovská byrokracie a velké množství změn v zákonech, v nichž se už skoro málokdo vyzná. Tohle zůstane, takže žádné větší přínosy, kromě návrhů různých faulů proti občanům, nevidím.