Majitel kliniky přichází zachránit venkovské zubaře. Šmucler bude šéfem komory

Roman Šmucler

Roman Šmucler Zdroj: Pavel Machan

Roman Šmucler
s
...
Roman Šmucler moderuje vtipně a pohotově.
Roman Šmucler se objeví na obrazovce zase v sobotu.
6
Fotogalerie

Za zubaře bude od příštího roku lobovat majitel kliniky Asklepion, zubní chirurg a moderátor Roman Šmucler. Post prezidenta komory zubařů získal s heslem: Chci změnit stomatologii i české zdravotnictví. Známá tvář a zkušenost z televize mu s tím mají pomoct. Zubní lékaři se dnes podle něj bez doplatků od pacientů nemohou uživit.

E15: Proč jste se rozhodl ucházet o post prezidenta České stomatologické komory?

Vedl mě k tomu tlak kolegů, kteří říkali, že je potřeba hodně věcí v českém zdravotnictví a stomatologii je potřeba změnit. Osobně by mi to mohlo být jedno, ale je nutné se postarat o chudé pacienty, o které nemá kdo pečovat. Kolegové říkali, že je to má povinnost, protože si na to mohu udělat čas, a i když se budu věnovat komoře, mám zajištěné živobytí.

 

E15: Některé své aktivity tedy kvůli komoře utlumíte?

Samozřejmě. Budu míň jezdit po světě, víc po Čechách. Je nevyhnutelné, že spoustu věcí utlumím. Prezident stomatologické komory musí být podle pravidel praktikující zubní lékař. Proti řadě kolegů z malých soukromých praxí mám ale tu výhodu, že pracuju ve velkých zařízeních, kde mohou kolegové vzít práci za mě.

E15: Jak jsou na tom zubaři na venkově a ve městě?

Ptejme se hlavně, jak se mají pacienti. Hlavní problém je, že se před několika lety zubařům vzalo několik miliard korun ročně. Bylo vidět, že v Praze si pacienti řadu ošetření doplácejí, tak se rozhodlo, že se peníze přesunou do jiné části medicíny, a že zubní lékaře se o sebe nějak postarají.

Úspěch je, že jak si pacienti doplácejí, mají čtvrtinu zubních kazů proti dřívějšku. Ukazuje se, že takto se musí reformovat celá medicína.

Jenže jak se rok od roku částky pro stomatology navyšovaly jen symbolicky, tak to už dnes nejde dělat tam, ke si pacienti nemohou doplácet. Z míst, kde jsou potřeba, se proto zubaři stahují do velkých měst. Pouštějí se sem zahraniční zubní lékaři, kteří nemusí ani prokázat, že něco umí, nemusí ani složit žádnou zkoušku. To je špatné řešení.

 

E15: Zubaři řeší to, že jsou platby od pojišťoven nízké, buď tak, že vybírají od pacientů, nebo že nepoužívají moderní kvalitní postupy. Co je lepší?

Je to složitější. Například zubní výplň si pacient buď zaplatí se vším všudy sám, nebo dostane za úhradu pojišťovny nejnižší kvalitu. Ten rozdíl v kvalitě není ani tak v materiálu, ale v čase stomatologa. Čas je nejdražší. Lékař to musí udělat za vteřiny, a podle toho to vypadá. Počínajíc bolestí, až po výdrž výplně.

E15: Zdravotní pojišťovna tedy podle vás zaplatí plombu, která nevydrží?

To ale zdravotní pojišťovně nevadí. Pojišťovna říká: klidně zaplatíme na jednom zubu každý rok, klidně ať lidé přijdou brzo o zuby, to je jedno. Někteří lékař se podle toho chovají. Většina mladých lékařů to tak ale nechce, chtějí svou práci dělat dobře, tak jsou závislí na tom, aby lidé dopláceli.

Musíme si říct, co s tím. Jestli se zvýší úhrady, nebo třeba vzniknou dotované ordinace, kde budou lékařům doplácet třeba obce nebo kraj. Někdo to zaplatit bude muset.

 

E15: Kolik by obce nebo kraj v takové dotované ordinaci doplácely?

Nemluvíme o tom, že úhrady neodpovídají nákladům o pět deset procent. Je to tak, že zdravotní pojišťovna platí z reálné ceny třeba třetinu. Lékař, který nedokáže dovybrat peníze od pacientů, proto nemá šanci přežít.

Anketa
Starali by se lidé lépe o své zdraví, kdyby si za zdravotní služby více dopláceli?
Ano
Ne
Nevím

E15: Co reálně můžete změnit a jaké kroky budete dělat?

Funkci převezmu v září 2017, do té doby jsem zvolený nástupce. Budu objíždět republiku, naslouchat pacientům, zubním lékařům, ale mluvit i s novináři, politiky. Mnoho z nich tomu nerozumí. Myslí si, že jsme v podobné situaci, jako nemocnice, že se dohadujeme o nějakých pár procent. Osud nejchudších zubařů na venkově dlouho neřešil. Já ho řešit chci.

Velké téma pro mě je řešení sporů mezi zubním lékařem a pacientem. Jako komora bychom měli přispět k tomu, aby v každém takovém sporu velmi brzo přišel odborný názor. Nechci, aby byla stomatologická komora vnímaná jako odborová. Financování je jedna věc, ale i etika a kvalita práce mě extrémně leží na srdci.