Zubaři: Za výkony máme málo, budeme aktivně protestovat

Zdroj: profimedia.cz - ilustrace

zubař
Zuby
zubař
Vladimir Putin u zubaře
Muž kamarádovi vytrhl zkažený zub rezavými kleštěmi
10
Fotogalerie

Zubní lékaři se chystají protestovat proti současnému systému financování zubní péče. Podle nich je zcela nedostatečný a nevyhovující. 

Shodli se na tom dnes delegáti 66. sněmu České stomatologické komory (ČSK) v Plzni. O tom, jakou formu a rozsah by měl protest mít, budou zubaři teprve rozhodovat. Jasněji by mohlo být zhruba v lednu, řekl ČTK po jednání sněmu prezident komory Pavel Chrz. Sněm v sobotu zvolil nového prezidenta, Chrze v září 2017 vystřídá stomatolog a moderátor Roman Šmucler.

"S nastupujícím prezidentem se shodneme na tom, že je potřeba něco udělat, že katastrofální stav financování stomatologické péče je třeba změnit," řekl Chrz. Zubaři se sice podle něj nechystají přímo stávkovat, ale nějakou formu protestu určitě zvolí. "Jde o to, aby členská základna řekla, jaká bude míra eventuálních protestů," uvedl Chrz. Komora připraví dotazníky a rozešle je zubařům v republice, aby mohli dát najevo, kam až jsou ochotni zajít. Zubařů je nyní v ČR něco přes 8500, výkonných je 6500 až 7000, a těch se bude ČSK především ptát, řekl Chrz.

Stomatologové se podle něj snažili dohodnout s vládou na změně systému, nic se ale nestalo. Úhrady některých výkonů z pojištění jsou hluboko pod vynaloženými náklady. Prezident komory se domnívá, že zásadní změnu postoje nemohou zubaři čekat ani od Miroslava Ludvíka, který by měl podle premiéra Bohuslava Sobotky vystřídat dosavadního ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (všichni ČSSD).

Podle Šmuclera nejde zubařům o pouhé zvýšení platů. "Aby to nevyznělo tak, že se zubaři chtějí mít líp. Jde o to, jestli budou praxe i na venkově," řekl Šmucler. Zubařů je podle něj dostatek, ale koncentrují se ve velkých městech, kde jsou lidé i víc ochotni si za kvalitní práci připlatit.¨

Lidé na venkově mají méně peněz a připlácet si mnohdy nechtějí nebo nemohu. Zubaři jsou tam pak odkázáni pouze na nedostatečné platby od pojišťoven. "Problém spočívá v tom, že pojišťovna nás motivuje k tomu za málo peněz ten samý zub vrtat každý rok," řekl budoucí prezident ČSK.

Podle něj i podle Chrze zubaři chtějí dělat kvalitní práci na špičkové úrovni, čehož jsou bez problémů schopni. Pak by se ale musely buď zvýšit platby pojišťoven, nebo by muselo být umožněno, aby si pacienti za své zdraví víc připlatili.

Šmucler tvrdí, že díky tomu, že si už nyní čeští pacienti něco málo na zubní péči přispívají, dramaticky se zlepšilo zubní zdraví a násobně klesl počet zubních kazů. "Nemám úplně přesná čísla, ale zhruba počet zubních kazů v populaci, která si doplácí, klesl asi na čtvrtinu," uvedl Šmucler.

Chrz připomněl, že kvalitní zubní péče neznamená jen zubní zdraví. Defektní chrup se může následně projevit negativně na celkovém zdravotním stavu člověka.

"Osobně kladu velký důraz na informativní kampaň, ale když to říkám pacientům, devět z deseti nechápe, v čem spočívá problém české stomatologie," doplnil Šmucler.