Zdravotní pojišťovny dostanou více peněz na léčbu chronicky nemocných pacientů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Peníze ze zdravotního pojištění se mají nově přerozdělovat jednotlivým pojišťovnám s ohledem na to, kolik mají dražších chronických pacientů. Pojištěnci budou rozděleni do nákladových skupin, takzvaných PCG, podle spotřeby léků. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) se díky tomu budou zdravotní pojišťovny lépe starat o dlouhodobě nemocné.

 Budou motivované udržovat chronicky nemocné v dobrém stavu bez zbytečných komplikací. Nyní se pojistné přerozděluje podle pohlaví a věku. Zdraví pojištěnci jsou pro pojišťovnu výhodnější, a podle toho také cílí své kampaně a preventivní programy. O návrhu ministerstva zdravotnictví na změnu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění má zítra jednat sněmovní zdravotní výbor.

Účinný by mohl být na podzim příštího roku, což je o rok později, než původně Němeček zamýšlel. Podle návrhu se přesune mezi zdravotními pojišťovnami několik set milionů korun ročně.

Polepší si Všeobecná zdravotní pojišťovna a Zdravotní pojišťovna Škoda. Za jednotlivého pacienta může pojišťovna dostat i několikanásobně více než nyní. Podobný způsob přerozdělení používají například v Nizozemsku nebo na Slovensku.

Podle předsedy sněmovního výboru Rostislava Vyzuly (ANO) by se mělo na dražší pacienty přispět ještě více. „Přesun asi půl miliardy, to se mi zdá hrozně málo,“ uvedl Vyzula. Ministr Němeček nicméně říká, že do budoucna se může vliv přerozdělení podle nákladových skupin zvýšit. „Nechceme jednorázově dělat prudkou změnu,“ řekl Němeček.