Měli bychom se připravit na cenovou krizi, varuje šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský

Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské

Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské Zdroj: IVD

Martin Pacovský z Pražské plynárenské varuje Čechy před cenovou krizí.
Odpojení od ruského plynu by odnesl především tuzemský průmysl, míní Pacovský.
3
Fotogalerie

Ruská federace tento týden šokovala Evropskou unii, když zarazila přívod zemního plynu do Polska a Bulharska. Stejný osud může brzy postihnout také Česko, které je na ruských dodávkách tohoto paliva silně závislé. Podle předsedy představenstva Pražské plynárenské Martina Pacovského se však minimálně pro domácnosti energetické zdroje zajistit podaří. „Riziko vidím spíš v cenovém vývoji. Plyn klidně může stát i 250 eur za megawatthodinu,“ tvrdí Pacovský v rozhovoru s deníkem E15.

Kdyby Rusko zítra přestalo dodávat plyn do České republiky, jak dlouho vydržíme fungovat, aniž by se musela omezovat spotřeba?

Je potřeba oddělit dvě věci. Jedna je průmysl a druhá domácnosti. Kdyby tato hypotetická situace nastala, bude vyhlášena regulace spotřeby. Existuje deset regulačních stupňů a postupně se omezuje spotřeba podle velikosti a důležitosti zákazníka. Odpojuje se od jedničky do desítky. Chránění zákazníci, to znamená domácnosti nebo nemocnice, jsou až na konci. Ministr průmyslu a obchodu pan Jozef Síkela ve středu oznámil, že v zásobnících je v tuto chvíli zhruba miliarda kubíků, což by při současné spotřebě vystačilo asi do začátku příští topné sezony.

Když říkáte, že domácnosti jsou na té desetistupňové škále až jako poslední, kdo je na opačném konci? Která průmyslová odvětví by se v případě výpadku plynových dodávek musela uskromnit jako první?

První by byly plynové elektrárny a pak by následovali větší spotřebitelé, jako jsou například chemičky. Nezáleží to jen na velikosti spotřeby, ale třeba i na tom, zda je podnik schopen přejít na nějaké alternativní palivo. Mimochodem v současné době distributoři obesílají velké zákazníky s dotazem, zda je možné je v případě kritické situace odpojit od dodávek plynu. Rád bych vzkázal, ať se toho nikdo neleká. Tyto dotazníky posíláme každý květen, aby distributor věděl, kdy a za jakých podmínek se dá spotřebitel odpojit. 

Plán Česka při odstavení dodávek ruského plynu:

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Jaké typy smluv by v současné době měly domácnosti a firmy podepisovat? Vyplatí se fixovat cenu?

Já všem vytrvale doporučuji, aby si v nynější nejisté době cenu fixovali na co nejdelší možnou dobu. Je lepší mít třeba i špatnou jistotu než totální nejistotu. Na druhé straně musím přiznat, že aktuálně je na trhu téměř nemožné fixaci sehnat. Ze všeho nejdůležitější však stejně je mít stabilního dodavatele, který nakupuje plyn do zásobníků. 

Proč tedy Pražská plynárenská aktuálně přesvědčuje některé zákazníky, aby si fixaci zrušili? 

My nikoho nepřesvědčujeme. Pouze jsme některým našim velkým zákazníkům, kterým brzy vyprší smlouva, nabídli možnost určitých výhod výměnou za jejich ústupky v některých parametrech uzavřeného kontraktu. Rozhodnutí je ale na nich, do ničeho je nenutíme. Vycházíme vstříc tomu, co slyšíme na trhu, kde mají mnozí problém spolehlivého dodavatele elektřiny a plynu vůbec sehnat. Dokonce už máme na tuto nabídku pozitivní ohlasy.    

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!