Milan Chovanec: Připravovat lex Babiš mi přijde nesmyslné

První místopředseda ČSSD Milan Chovanec

První místopředseda ČSSD Milan Chovanec Zdroj: ctk

ČSSD chce podle prvního místopředsedy Milana Chovance zpřesnit pravidla politické soutěže, aby oligarchové nemohli neomezeně investovat do volebních kampaní a propagovat se přes svá média. Řešení hodlá zakotvit do koaliční smlouvy s ANO a lidovci.

E15: V programové rezoluci sjezdu stojí v narážce na šéfa ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše, že demokratický systém se nesmí stát předmětem manipulace ze strany oligarchů kontrolujících současně firmy, média i politická uskupení. Jak chcete v zákonech jasněji definovat střet zájmů?

Vicepremiér a ministr financí opravdu kumuluje velkou finanční, mediální a politickou moc. Něco takového nemá v Česku obdobu. Pro pana Babiše i další případy, které mohou následovat, musíme vytvořit jasná pravidla a podmínky, aby politická soutěž byla rovná. Chceme, aby řešení bylo součástí koaliční dohody.

E15: Co tedy navrhnete?

Určitě je to otázka zákona o financování politických stran, kde je třeba stanovit limity pro financování politických stran a volebních kampaní. Další cestou je zákon o významné tržní síle.

E15: Prvně jmenovaný měla koalice předložit v lednu. A co by obsahovala druhá norma?

Limity musí být funkční. Jde o vznik malého úřadu, který by to kontroloval a zároveň podléhal správnímu soudnictví. Například nezisková organizace to být nemůže. Novela zákona o významné tržní síle se teď připomínkuje. Má zajistit, že daná firma nebude mít příliš velký podíl na trhu, aby se z ní nestal monopol. Vedle toho by měla být zpřesněna i mediální legislativa. Diskuze o tom teprve začíná.

E15: O novele ústavy neuvažujete?

Připravovat nějaký lex Babiš mi přijde nesmyslné. Vím, že o podobném řešení se zmínil předseda Ústavního soudu. Nemám na to ale jednoznačný názor.

E15: Na ANO opakovaně tlačíte i kvůli sektorové dani...

ČSSD od začátku říká, že ve druhém roce vládnutí bude třeba čtyřicet miliard. Ministr financí přitom odmítá daně zvyšovat a tvrdí, že zefektivní výběr. Zatím se nezdá, že by se mu to dařilo. Čekáme na květen, kdy předloží první nástřel státního rozpočtu.